Vlada Srbije pokušava da i RTB Bor „utopi“ Kinezima

Kamen o vratu države

01.12.2016. Marica Vuković 3
Vlada Srbije pokušava da i RTB Bor „utopi“ Kinezima Vlada Srbije pokušava da i RTB Bor „utopi“ Kinezima

Od svih državnih preduzeća koja posluju sa gubitkom najveći fiskalni rizik predstavlja RTB, koji se trenutno održava u životu zahvaljujući pomoči države, tako što mu ona toleriše neplaćanje nekih tekućih obaveza, poput računa za električnu energiju, kažu iz Fiskalnog saveta. Jedino ispravno je da se, ukoliko država i dalje bude dozvoljavala takvu poslovnu politiku, u budžetu transparentno prikaže koliko tačno iznosi pomoć RTB-u

Planom državnog budžeta za 2017. godinu predviđeno je da Rudarsko-topioničarski basen Bor dobije pomoć od dve milijarde dinara, kako bi kompanija održala likvidnost dok se ne vidi hoće li biti uspešan pokušaj pronalaska strateškog partnera. To što je Vlada Srbije uspela da ubedi Međunarodni monetarni fond da se saglasi sa subvencionisanjem RTB-a, uprkos zabrani davanja budžetskog novca preduzećima u restrukturiranju, može da znači da ima ozbiljne garancije da će neki veliki svetski investitor naći interes do počne poslovanje u Boru.

Priželjkuje se da problemi RTB-a budu rešeni na sličan način kao što je urađeno sa Železarom Smederevo, čiju imovinu je sredinom prošle godine kupila kineska kompanija Hestil. Kao kandidati za preuzimanje RTB-a spominju se dve kineske kompanije, Liten i Pauer Čajna, a kineski zvaničnici ne kriju da su uključeni u procene šta bi za Kinu i neku od njenih najvećih kompanija posle ulaska u proizvodnju čelika u Srbiji značio ulazak i u preradu bakra. Srpski premijer Aleksandar Vučić traži na sve strane kupca za RTB, ali veruje da su Kinezi ti koji u ovom trenutku jedini mogu biti spasioci i na sve načine ubeđuje kineskog premijera Li Kećijanga da mu pomogne kako Bor ne bi izgubio oko 5.000 radnih mesta.

RTB je veliki gubitaš i finansijsko stanje u tom preduzeću je, prema priznanju Vučića, gore nego što se mislilo i ima rukovodstvo koje je povlačilo loše poslovne poteze. I analiza američke konsultantske kuće Mekinsi ukazala je da se kompanijom loše rukovodi i da hitno mora biti uveden profesionalni menadžment. Na mestu generalnog direktora od 2008. godine je Blagoje Spaskovski koji je bio uspešniji u prelasku iz jedne u drugu političku partiju, nego u upravljanju tako velikim sistemom.

RTB, kako su procenili stručnjaci Mekinsija, može da preživi ukoliko se promeni način upravljanja i pronađe strateški partner spreman da u nove rudnike uloži nekoliko stotina miliona evra, i to uz smanjenje broja zaposlenih za 1.200. Izbor profesionalnog menadžmenta i smanjenje troškova proizvodnje odavno je trebalo da bude recept bar za pokušaj spasavanja RTB-a, ali su to izbegavale sve prethodne vlade iako nijedna nije bila zadovoljna radom Spaskovskog, čoveka za kojeg kažu da skoro čitava Bor drži pod kontrolom.

Bakar težak kao olovo

Po oceni Fiskalnog saveta, u grupi državnih preduzeća koja posluju sa gubitkom najveći fiskalni rizik predstavlja RTB, koji se trenutno održava u životu zahvaljujući pomoči države, tako što mu ona toleriše neplaćanje nekih tekućih obaveza, poput računa za električnu energiju. Jedino ispravno je, kako je preporučio Savet, da se, ukoliko država i dalje bude dozvoljavala takvu poslovnu politiku, u budžetu transparentno prikaže koliko tačno iznosi pomoć RTB-u.

Savet je upozorio i da RTB ne sprovodi reformske mere, predviđene Unapred pripremljenim planom reogranizacije (UPPR) koji je od letos u primeni. Jedna od tih mera je smanjenje broja zaposlenih i do kraja godine preduzeće treba da napusti više od 400 radnika, a druga je promena menadžmenta koja je bila planirana za drugu polovinu 2016. godine. Izostale su bilo kakve suštinske promene u poslovanju, zbog čega usvojeni plan reogranizacije predstavlja samo prividno, i po svemu sudeći neodrživo rešenje, navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta.

U program restrukturiranja duga od 1,2 milijarde evra, najvećeg do sada u Srbiji, uključeni su matično preduzeće, Rudnik bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionica i rafinacija. Taj program predviđa smanjenje broja zaposlenih sa sadašnjih oko 4.700 na 3.500 u narednih osam godina, koliko bi trajala otplata dugova, a moguće je i otpuštanje i većeg broja zaposlenih. Nastavak teksta možete pročitati u 36. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Komentari

  Dodaj komentar
  • Dr Miggyy 06.12.2016. 08:01:09

    RTB BOR NONSENS! Gorući problem iz oblasti privrede Srbije svakako je RTB Bor, koji je doveden da je kamen o vratu države, na čijem je čelu gramzivi preleetavčević sa stranke na stranku, a pod okriljem Vlada Srbije neprekidno od 2008. godine do današnjeg dana. Dovodio je u poseti RTB Bor puno ambasadora, predsednike Srbije i vlade, ključne ministre i državne sekretare. Gostio ih, a bogami i svojski, bez premca, ih lagao. Zauzvrat svi su mu bili lojalni, poremećen je normalni red, i upumpavali u RTB Bor pare poreskih obveznika, a gde su zatim završile ni blagi Bog ne zna osim Sosa i vlasti. U tom, najmračnijem periodu za RTB Bor od 1903. godine, izgrađena je nova topionica, kupljena rudarska oprema i sve je bajkovito i hvalospevno krenulo, jedino bakra nema i realnog profita. Nekada je RTB Bor proizvodio godišnje po 160 kt katodnog bakra, a sada je “napredovao” na oko 30 kt, troškovi proizvodnje neopravdano su duplo veće od cene na LME. Profit je prikazivan u zvaničnim dokumentima godinama, da bi Vučić shvatio(?) da ga njegov pulen lagao, vodao kao slepca po kamenje. Konačno je na snazi UPPR RTB Bor, kada su otpisana dugovanja i zapisana na grbači građana od devetsto miliona evra i ostaju dugovanja iznad trista miliona evra, koja takođe biće zapisana na leđa poreskih obveznika. Ne plaća se struja, rudarska renta, naknada izvođačima radova i tako redom. RTB Bor sa visokom nadrinaukom je doveden u ambis propasti. Umesto vlasti da se razračunaju sa upropastiteljem Spaskovskom, oni traže spašenje klečanjem i molbom kineza, a i oni nisu budale, znaju s kim imaju posla. Po svemu sudeći ostaje RTB Bor kao “kamen o vratu”, ne države i Vučiću, već narodu. Istorija RTB Bor se piše na veliko i užurbano!

  • Dr Miggyy 05.12.2016. 20:52:04

    RTB BOR NONSENS! Gorući problem iz oblasti privrede svakako je RTB Bor, na čijem je čelu gramzivi preleetavčević sa stranke na stranku, a pod okriljem Vlada Srbije neprekidno od 2008. godine do današnjeg dana. Dovodio je u poseti RTB Bor puno ambasadora, predsednike Srbije i vlade, ključne ministre i državne sekretare. Gostio ih, a bogami i svojski, bez premca, ih lagao. Zauzvrat svi su mu bili lojalni, poremećen je normalni red, i upumpavali u RTB Bor pare poreskih obveznika, a gde su zatim završile ni blagi Bog ne zna osim Sosa i vlasti. U tom, najmračnijem periodu za RTB Bor od 1903. godine, izgrađena je nova topionica, kupljena rudarska oprema i sve je bajkovito i hvalospevno krenulo, jedino bakra nema i realnog profita. Nekada je RTB Bor proizvodio godišnje po 160 kt katodnog bakra, a sada je “napredovao” na oko 30 kt, troškovi proizvodnje neopravdano su duplo veće od cene na LME. Profit je prikazivan u zvaničnim dokumentima godinama, da bi Vučić shvatio(?) da ga njegov pulen lagao, vodao kao slepca po kamenje. Konačno je na snazi UPPR RTB Bor, kada su otpisana dugovanja i zapisana na grbači građana od devetsto miliona evra i ostaju dugovanja iznad trista miliona evra, koja takođe biće zapisana na leđa poreskih obveznika. Ne plaća se struja, rudarska renta, naknada izvođačima radova i tako redom. RTB Bor sa visokom nadrinaukom je doveden u ambis propasti. Umesto vlasti da se razračunaju sa upropastiteljem Spaskovskom, oni traže spašenje klečanjem i molbom kineza, a i oni nisu budale, znaju s kim imaju posla. Po svemu sudeći ostaje RTB Bor kao “kamen o vratu”, ne države i Vučiću, već narodu. Istorija RTB Bor se piše na veliko i užurbano!

  • "rtb bor" 05.12.2016. 10:40:34

    NONSENS! Gorući problem iz oblasti privrede svakako je RTB Bor, na čijem je čelu gramzivi pletavčević sa stranke na stranku, a pod okriljem Vlada Srbije neprekidno od 2008. godine do današnjeg dana. Dovodio je u poseti RTB Bor puno ambasadora, predsednike Srbije i vlade, ključne minister i drćavne sekretare. Gostio ih, a bogami i svojski, bez premca, ih lagao. Zauzvrat svi sum u bili lojalni, poremećen je normalni red, i upumpavali u RTB Bor pare poreskih obveznika, a gde su zatim završile ni blagi Bog ne zna osim Sosa i vlasti. U tom, najmračnijem periodu za RTB Bo rod 1903. godine, izgrađena je nova topionica, kupljena rudarska oprema i sve je bajkovito i hvalospevno krenulo, jedino bakra nema i realnog profita. Nekada je RTB Bor proizvodio godišnje po 160 kt katodnog bakra, a sada je “napredovao” na oko 30 kt, troškovi proizvodnje neopravdano su duplo veće od cene na LME. Profit je prikazivan u zvaničnim dokumentima godinama, da bi Vučić shvatio(?) da ga njegov pulen lagao, vodao kao slepca po kamenje. Konačno je na snazi UPPR RTB Bor, kada su otpisana dugovanja i zapisana na grbači grašana od devetsto miliona evra i ostaju dugovanja iznad trista miliona evra, koja takođe biće zapisana na leđa poreskih obveznika. Ne plaća se struja, rudarska renta, naknada izvođačima radova i tako redom. RTB Bor sa visokom nadrinaukom je doveden u ambis propasti. Umesto vlasti da se razračunaju sa upropastitelj Spaskovskog, oni traže spašenje klečanjem i molbom kineza, a i oni nisu budale, znaju s kim imaju posla. Po svemu sudeći ostaje RTB Bor kao “kamen o vratu”, ne države i Vučiću, već narodu. Istorija RTB Bor se piše na veliko i užurbano!

Ostali članci

<Ivan Bjelajac, operativni direktor kompanije GoDaddy Belgrade

Novca ima, nedostaju nam ideje

U Srbiji ima više finansija nego što ima ideja i firmi koje mogu da upotrebe te finansije. Nijedno tlo koje nema mnogo svoje intelektualne svojine, nego prodaje sate ljudi, nije plodno za investira...

30.11.2016. Ana Krajnc Detaljnije
<Vlada Srbije pokušava da i RTB Bor „utopi“ Kinezima

Kamen o vratu države

Od svih državnih preduzeća koja posluju sa gubitkom najveći fiskalni rizik predstavlja RTB, koji se trenutno održava u životu zahvaljujući pomoči države, tako što mu ona toleriše neplaćanje nekih t...

30.11.2016. Marica Vuković Detaljnije
<Biljana_Stepanovic

Zukorlić i 450 miliona evra

Strane kompanije iznele su iz Srbije za prvih devet meseci ove godine 450 miliona evra svoje dobiti. Zar nije uobičajeno, pitaju se oni koji se pomalo razumeju u ekonomiju, da se dobit reinvestira ...

30.11.2016. Biljana Stepanović Detaljnije
<Nataša Jokić, novinarka

Najveće banke i korporacije ne plaćaju poreze

Ne verujem da bi čovek kao Tramp na čelu SAD mogao da donese bilo kakvo suštinsko poboljšanje. Tramp je najavio da će za državnog javnog tužioca postaviti čoveka koji je, kao i on sâm, ubeđeni rasi...

30.11.2016. Dijana Ivanov Kadić Detaljnije
<Britansko-srpski forum za razvoj preduzetništva

Preduzetništvo se uči od detinjstva

Ideje ne donose novac. Postoje hiljade ideja sa kojima se ništa nije desilo. Ključna stvar je pretvoriti ideju u biznis. Biznismeni prave novac od ideja, ali nažalost često od tuđih. Od 2010. godin...

30.11.2016. Miloš Obradović Detaljnije
< Kako se Irska izvukla iz siromaštva i prebrodila krizu

Priča o „keltskom tigru“

Pre svega, treba imati u vidu činjenicu da je Irska mala otvorena ekonomija i samim tim je dosta izložena i osetljiva na promene na svetskom tržištu. Udarac svetske krize na irsku ekonomiju izazvao...

30.11.2016. Dunja Milošević Detaljnije
<Kakve su šanse da razvijemo banjski turizam

Lečenje, velnes, promena pola...

Srbija postaje vodeća turistička destinacija na Balkanu, ocenio je ugledni informativni kanal Euronews nakon nedavno završenog sajma turizma u Londonu World Travel Market 2016. Dakle, neki ozbiljni...

30.11.2016. Branislav Krivokapić Detaljnije
<Dr Dušan Pavlović

Savet za privredu i Privredni savet

Narodna skupština je 7. oktobra usvojila izmene zakona o finansiranju lokalne samouprave. Radilo se zapravo o izmeni jednog člana zakona (čl. 35) u kome se menja odnos raspodele sredstava koja loka...

30.11.2016. Dr Dušan Pavlović Detaljnije
<Srbija ne koristi izvore energije koji su joj dostupni

Voda iz zemlje čeka da postane energent

Srbija ima ukupno 238 geotermalnih izvora i bunara, po čemu spada u sam evropski vrh, tvrde stručnjaci. Ipak, taj potencijal je uglavnom neiskorišćen Geotermalni izvori se svuda u razvijenom svetu...

30.11.2016. Gordana Bulatović Detaljnije
<Koliko su srpski privredni sudovi (ne)efikasni

Kako neradnici da napuste pravosuđe

Svaki spor između dva privredna subjekta može se završiti na sudu i efikasnost, doslednost i pravednost sudija često predstavljaju razliku između toga da li će neki biznis propasti ili opstati. Pre...

30.11.2016. Miloš Obradović Detaljnije
<Jasna i Miroslav Stojanović, vlasnici radnje „All nut“

Najveći problem je nedostatak informacija

I pored ovogodišnje promocije preduzetništva, ne vidimo nikakvu pomoć od države, naprotiv, imamo utisak kao da država spotiče preduzetnike na svakom koraku. Kako je naša delatnost specifična, niko ...

30.11.2016. Olivera Bojić Detaljnije
<Kevin Sistrom, suosnivač i izvršni direktor kompanije Instagram

Put do milijardu dolara

Odbio je ponudu za posao od Marka Zakerberga dok je bio na koledžu. Instagram, čuvenu aplikaciju za deljenje fotografija, pokrenuo je u oktobru 2010. godine, a dve godine kasnije Mark Zakerberg pon...

30.11.2016. Ana Krajnc Detaljnije
<prof. dr Dejan Popović

Razgovor: Dijana Ivanov Kadić i Dejan Popović

Nacionalni savet za visoko obrazovanje je usvojio Osnove za kodeks o akademskom integritetu. U njemu su navedeni brojni slučajevi narušavanja akademskog integriteta, ali su izdvojena četiri osnovna...

01.12.2016. Dijana Ivanov Kadić Detaljnije
<Tibor Jona

Sejšeli i klot pasulj

Došlo dete iz škole jedan dan veoma radosno. Ostvarilo je neverovatan uspeh. Dobilo preko 50 petica, samo taj dan, što je više nego iko ikad u istoriji škole. Saopštava da ima u planu dobijanje još...

30.11.2016. Tibor Jona Detaljnije
<Rajko Radovanović, Univerzitet Harvard

San srpskih studenata

U Srbiji ima mnogo prilika da se pomogne. Toliko je stvari koje treba da se poprave, toliko je prostora za napredak, da se doprinese, stvara i pomaže. Takvih je prilika beskonačno mnogo, bilo da je...

30.11.2016. Katarina Stevanović Detaljnije
<Zakon o privrednim komorama stupa na snagu 1. januara

Obavezno članstvo, a i članarine

Privrednici se protive obaveznom plaćanju članarine u Komori zato što je sloboda udruživanja utemeljena Ustavom, što podrazumeva i slobodu neudruživanja. To znači da svako može sam da odluči da li ...

01.12.2016. Olivera Bojić Detaljnije
<Irena Gajić, arhitekta i ilustratorka

Slušanjem sebe do promene profesije

Česte promene posla u Srbiji nisu retkost. Međutim, promeniti profesiju za mnoge zvuči kao preveliki, ako ne i herojski izazov. Rad Irene Gajić, arhitektice i ilustratorke iz Beograda, predstavlja ...

01.12.2016. Dušan Jurić Detaljnije
<Kako nadrilekari leče stres

Da se prejedem il’ da kupim cipele

"Psihići” su rezervisani za ludake, a biti lud u Srbiji je sramota, što potiče od manjka spoznaje sopstvene situacije. Uostalom i to košta, bar hiljadu i po po seansi pa do pedesetak evra, od kojih...

01.12.2016. Dragana Nikoletić Detaljnije
<Roditeljstvo

Ta čudna stvorenja - deca

Čudniji od dece su njihovi roditelji. Toliko umeju da budu naporni, pasivno agresivni, aktivno agresivni, razmetljivi i hvalisavi, da je pravi rebus šta će od te njihove dece na kraju da ispadne N...

01.12.2016. Dragana Nikoletić Detaljnije