Drako Budeč, predsednik kompanije Buck

Malo Tržište prepreka za preduzetnike

15.06.2013. Miloš Obradović 0
drako budeč, predsednik kompanije buck drako budeč, predsednik kompanije buck

Od 5. do 9. juna ove godine prvi put je šansu da postane najbolji preduzetnik na svetu dobio neko iz Srbije. U Monte Karlu na dodeli nagrada za preduzetnika godine od strane revizorske kuće Ernst i Jang Srbiju je predstavljao Dark o Budeč vlasnik kompanije Buck, vodećeg proizvođača osvetljenja u Srbiji i dobitni ka tri od četiri najveće svetske nagrade za industrijski dizajn.


Događaj koji je okupio najbolje preduzetnike i najveće investitore na svetu spremne da ulože u dobre ideje, bio je i prilika da se sklope prijateljstv a, a neko od njih može biti i investitor u Srbiji, kaže Budeč za Novu Ekonomiju.


Buck se od 1992. godine bavi osvetljenjem. Kako ste poceli i zašto baš ta oblast?
Rasveta je veoma bitna i interesantna i kada se dublje uđe u tu oblast, ostaje se tu za ceo život. Uvek se nešto dešava, može da se doda vrednost na tržištu kroz inovativniji pristup, stalno usavršavanje, nove tehnologije, kao i povezivanje rasvete sa znacajem za zdravlje pojedinca.

Postoji veza izmeu oblasti kojom se bavimo vec 20 godina i životno važnih stvari za sve nas. Naša misija je da damo neki skroman doprinos, da napravimo nešto što je zdravije, lepše, štedljivije, korisnije. Pocetna znatiželja se danas razvila u ozbiljnu misiju da doprinesemo nekom boljitku i to nije fraza koju sada svi stavljaju u svoje misije i zato što je moderno, vec zato štoje to sada u genetskom kodu firme.

Razvijali smo se kao intelektualna firma, visokotehnološkog proizvoda, originalnog dizajna i sada kada smo sve te ambicije zadovoljili, idemo na nadogradnju.
Nadogradnja je rešenje zbog koga ce neko bolje da se oseca u prostoriji, da mu bude prijatnije kuci, da se ne umara na poslu, da se u bolnici ne oseca kao u kazamatu.
To se sve može uraditi osvetljenjem.

Znacaj svetla se cesto potcenjuje, dok strucnjaci, profesionalci krecu od njega.

Šta preduzetnika cini uspešnim?
Ako sam uspešan, to je zato što sam uspeo da se okružimpametnim ljudima. Treba razlikovati licni uspeh i uspeh  firme. Uspeh pojedinca je uvek ogranicen, ali uspeh firme je daleko iznad mogucnosti bilo kog pojedinca. Dobar i pametan preduzetnik treba da pronađe komplementaran tim koji cine pojedinci pametniji od njega u segmentu kojim se direktno bave. Onaj ko to uspe nece imati problema i imace dobru perspektivu. Ko hoce sve sam da radi, bez obzira na to koliko je pametan ili preduzetan teško da ce imati kapacitet sve sam da izgura. Moja uloga u firmi je da znam šta hocu da postignemo i u kom pravcu da pravimo iskorak, a sve ostalo su komplikovanije stvari i zato je tu tim koji prati viziju i misiju koje smo zajedno postavili.

Kakvi su uslovi za razvijanje preduzetništva u Srbiji?
Uslovi su odlicni kada ih sami napravite. U Srbiji vas niko ne sprecava da budete preduzetnik. Možete da okupite pametne ljude, možete da stupite u kontakt sa naucnim institucijama gde su takođe pametni ljudi. Preduzetnici mogu da razreše sve probleme koji su tehnički deo posla i da ostvare viziju i cilj.

Po meni, u Srbiji za preduzetništvo ne da nema nikakvih prepreka, već ima dosta kreativnih i edukovanih pojedinaca. Teoretski i praktično možete da realizujete svaku ideju u Srbiji, ali drugo je pitanje gde ćete to prodati. Tržište je malo i siromašno. Ne možete u Srbiji prodati neku inovaciju. To je osnovna prepreka u preduzetništvu.Ne možete samo sa srpskim tržištem da razvijate preduzetnički duh jer nećete imati gde da plasirate i naplatite ideju.



Nastavak teksta možete pročitati u prvom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostali članci

<profesor miroslav Đorđević, urolog i profesor na medicinskom fakultetu u beogradu

Oni su budućnost

Kad Čez Bono, potomak slavne Šer, izabere da baš kod Miroslava Đorđevića prođe kroz promenu pola, onda to znači samo jedno – kad imate kvalitet i znanje, nije teško da za vas čuje ceo svet. I da va...

28.05.2014. Ana Krajnc Detaljnije
<drako budeč, predsednik kompanije buck

Malo Tržište prepreka za preduzetnike

Od 5. do 9. juna ove godine prvi put je šansu da postane najbolji preduzetnik na svetu dobio neko iz Srbije. U Monte Karlu na dodeli nagrada za preduzetnika godine od strane revizorske kuće Ernst i...

28.05.2014. Miloš Obradović Detaljnije
<Biljana_Stepanovic

Okrenite list, uradite sve suprotno

Šta će da rade penzioneri ako im ja umrem – zakukao je potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić pod pritiskom da prihvati bar zamrzavanje, ako ne i smanjenje panzija, kako bi se zakrpila rupa u budžetu ...

27.09.2016. Biljana Stepanović Detaljnije
<jorgovanka tabaković, guverner narodne banke srbije

Verujem u odgovornost Vlade

Ko bi ulagao u zemlju u kojoj je visoka inflacija, koja banka bi davala kredit ako ne može za njega da dobije jednako koliko je plasirala? Da li će se građani usuditi da ulažu u biznis ako nisu sig...

28.05.2014. Vojislav Stevanović Detaljnije