Angela Merkel voli da kuva čorbu od krompira, pravi kolače i planinari

24.12.2017. 10:09 TV Prva 0

Svi znamo ko je Angela Merkel. Kancelarka najmoćnije zemlje Evropske unije i jedna od najmoćnijih žena sveta. Ovih dana je u centru pažnje zbog toga što uprkos pobedi na izborima mesecima ne uspeva da sastavi novu nemačku vladu. 

Pred Novu 2018. godinu zasad niko nema odgovor da li će Nemačka ići na nove izbore ili će Angela Merkel morati da pristane na neke kompromise da bi dobila vladu.

Zovu je i čelična dama svetske politike, je njene odluke utiču na sudbinu ne samo Nemačke i EU, nego mnogih drugih zemalja sveta, pa i Srbije. Ali samo malobrojni odabrani znaju ko je ona van političke arene i šta radi kada se ne bavi politikom.

U tekstu koji sledi prenosimo vam neke zanimljive detalje iz njenog privatnog života.

Voli operu, živi u stanu na četvrtom spratu

"Čak ni ministar finansija Volfgang Šojble ne poznaje njen stan", piše taj časopis i navodi da na vratima na četvrtom spratu u Am Kupfergraben 6, na berlinskom Ostrvu muzeja, stoji samo 'Profesor Zauer' i da se od toga ne zna ništa više o iznajmljenom stanu u kojem žive Merkelova i njen muž, profesor kvantne hemije.

"Stan bi trebalo da deluje pre studentski, ali ni njeni bliski saradnici, poput Šojblea ili portparola vlade Štefana Zajberta nikada nisu bili tamo", piše Vju, prenosi Tanjug.

Magazin navodi da je takvu priliku imala, na primer, operska diva Ana Netrebko, jer Merkelova jako voli operu.

Uspeva da vodi skoro normalan život

Za Merkelovu kažu da uprkos svom poslu uspeva da živi "jedan skoro normalan život".

Nekoliko mesta, na kojima može da se odmori, Merkelovoj su gotovo - sveta. Tako, svaki put kada može, provodi vikende u svojoj vikendici u Hoenvaldu, kod Ukermarka, 20 kilometara istočno od Templina.

Vikendima u vikendici kuva čorbu od krompira

"Ona tu sakuplja snagu, sluša glasnu klasičnu muziku, rado stoji pored šporeta i kuva čorbu od baštenskog krompira. Tu retko prima goste. Onoga ko želi da slika njenu kuću, brandenburška policija ljubazno, ali odlučno zamoli da pred njihovim očima unište sliku", piše magazin.

Iako se, posle 12 godina njenog "kancelarovanja" veruje da se o njoj mnogo zna, zapravo se mnogo  i ne zna - na primer, da je blago kratkovida i da vrlo retko nosi naočare, uglavnom u novogodišnjem obraćanju naciji, kada čita sa telepromptera ili na fudbalskim utakmicama, a u svim drugim situacijama - kontaktna sočiva.

Ne voli da telefonira, ali voli da kuca SMSove

Za nju se, takođe, kaže da nerado telefonira, ali da veoma strastveno piše SMS poruke, koje može skoro na slepo da kuca.

"Njen mobilni telefon je njena mobilna kancelarija. Ona nedeljno pošalje stotine kratkih poruka", piše ovaj magazin.

Za Merkelovu se zna i da je prvog muža, studenta fizike Ulriha Merkela, upoznala 1974. godine na jednom putovanju po Rusiji, a da 33 godine živi zajedno sa profesorom Zauerom...

Uživa u grčkim ćuftama od mlevenog mesa

Kada je reč o mestima na koja izlazi, navodno se dobro oseća u jednom berlinskom restoranu, gde je gostioničar Grk, kuvar Italijan, a ambijent u stilu pariskih bistroa. Tu Merkelova rado naručuje "keftedes", grčke ćufte od mlevenog mesa, navodi Vju.

Zajednički prijatelj bračnog para Merkel-Zauer, planinarska legenda Južnog Tirola gde se Merkelova rado odmara, Rajhold Mesner prepričao je pre nekoliko godina italijanskom časopisu Veniti fer događaj, kada je jedno od dece profesora Zauera od njega tražilo savet u vezi sa problemima na fakultetu i kada je Merkelova želela da se uključi u temu, a muž ju je šarmantno 'zakočio': 

"Gospođo kancelarka, vi ste već duže vreme daleko (od univerziteta)... Vi se više ne razumete u takve stvari”, rekao je Zauer supruzi, kaže njihov prijatelj Mesner, koga je želja i odlučnost Merkelove na planinarenju uvek oduševljavala.

Voli planinarenje

"Bez treninga šest sati penjati se i, pritom, bez ijedne pauze za jelo”, pričao je Mesner doživljaje sa Merkelovom.

Za Merkelovu ovaj planinarski ekspert kaže da ona, zapravo, ne prihvata nikakve bonuse i luksuz i da insitira na plaćanju svega iz sopstvenog džepa. 

"Uključujući i espreso", istakao je Mesner.

Kada je reč o Merkelovoj i njenim odmorima, ona je poznata i po tome što se odmara na isti način kao i milioni Nemaca i što ne ide na skupe jahte bogataša koji bi je rado ugostili, niti u ekskluzivne vile, a jedan deo deo tajne njenog uspeha, kako smatraju eksperti za marketing je, zapravo, i u radoznalosti ljudi.

Istina o Merkelovoj se "servira" u "malim zalogajima" - govorilo se u "vrućoj fazi" jedne od njenih izbornih kampanja, iz kojih je izlazila uvek kao pobednik.

Merkelova važi za osobu koja svoj privatni život dobro čuva, ali se ponekad, pažljivo i strateški, "malo odškrinu vrata" i onda Nemci i svet saznaju o njenom stilu vladanja, kuvanju, mužu, ali i o muškarcima.

Priznala da muškarci bolje cepaju drva od žena

"Lepe oči", kratko je, sa samo dve reči, u prošloj kampanji govorila Merkelova na jednoj tribini časopisa Bunte na pitanje šta muškarce čini atraktivnim i "priznala" da neke stvari muškarci, jednostavno, rade bolje - na primer, bolje cepaju drva.

Sama vuče kese iz prodavnice

Nemci ne vide Merkelovu samo kao političara i fizičara, već takođe i kao suprugu, pomalo baku i domaćicu, koja iz prodavnice zna sama da vuče kese, čiji se muž, recimo, retko žali na njene kulinarske veštine - na čorbu od krompira ili rolnice.

"Moj muž se retko žali... jedino na kolačima je za njega uvek malo preliva... On je, jednostavno, sin poslastičara", ispričala je Merkelova jednom svojim biračima o mužu Zaueru, rođenom 1949. godine u mestu koje Lužički Srbi zovu Hoznja, čiji sinovi iz prvog braka već imaju decu, sa kojima Merkelova zna da provodi odmore, i posle kojih joj skoro uvek raste popularnost.


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Evo zašto kafu ne treba piti na prazan želudac

Prvo što uradite ujutro je da popijete kafu - na prazan želudac? Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku, piše portal Zadovoljna.hr. Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, a...

19.03.2018. 15:46 Zadovoljna.hr Detaljnije

Lista najskupljih i najjeftinijih plaža sveta

Luksuzni životni stil kao svoju suštinu ima uživanje u životu, odnosno najboljim iskustvima koja su vam ponuđena… Često se skupocene stvari povezuju sa uživanjem u životu, ali, ne mora uvek nešto ...

17.03.2018. 09:51 LUXLife Detaljnije

NASA: Svemir menja gene

Preliminarni rezultati iz studije NASA "Blizanci" otkrilo da se sedam odsto gena astronauta Skota Kelija nije vratilo u normalu dve godine posle njegovog povratka na Zemlju, prenosi CNN. Studija j...

16.03.2018. 14:28 FoNet Detaljnije