Avala je pravo mesto za uživanje ovog leta

04.08.2017. 15:06 Nataša Stojanović Foto: Nataša Stojanović/avalskitoranj.rs 0

Leto u Beogradu. Toliko toga za obilazak i uživanje da jednostavno ne znate gde biste pre. 

Ne ide vam se na Adu ili bazen. A toliko je vruće da su hlad i svežina sve što  želite. 

Onda je Avala pravi izbor za vas. 

avala%20putkaspomeniku

Na jedinoj beogradskoj planini visine 511 metara možete uživati u dubokoj hladovini, svežem vazduhu, čistoj i ledenoj izvorskoj vodi i pesmi ptica.

Uz sve to, u njenom podnožju je trim staza za trčanje, tu su i dve teretane na otvorenom: jedna u podnožju, a druga na vrhu odmah pored Avalskog tornja, nekoliko tek završenih sportskih terena, igraonica za decu na otvorenom, pešačke staze, biciklističke staze...

Avalateretana

A pored toga možete da probate da jašete konja i(li) da se popnete na vrh spomenika Neznanom junaku kod mauzoleja ili na toranj i da uživate u fenomenalnom pogledu na Beograd i Šumadiju.

Avala se nalazi na samo 17 kilometara od centra grada tako da se relativno brzo stiže do nje.

Avalaneznani%20junak

Ako ne dolazite kolima, možete koristiti i linije gradskog prevoza: 401, 402, 403, 404, 405 i 406 sa Banjice do samog podnožja Avale. Odatle, pa sve do vrha, tokom letnje sezone,  ide autobus na svakih pola sata.

Spadate li u one koji vole da budu aktivni, odlazak do izvora Sakinac u podnožju je prava stvar. Tamo se možete osvežiti  vodom, pa odatle stazom, koja se upravo renovira, prošetati ili otrčati do tornja ili spomenika Neznanom junaku. A onda sami odaberite šta volite da radite.

avalakonj

Ljubiteljima biciklizma pravo je uživanje vožnja do vrha. Bilo da idu strmom stazom namenjenom planinskim biciklima ili asfaltnim putem, osvajanje vrha uvek deluje zanimljivo kao prvi put. A na vrhu ih čeka česma gde mogu da  odmore i proćaskaju pre spuštanja nizbrdo.   

Verovali ili ne mnogi Beograđani iz centra grada dolaze nekoliko puta nedeljno biciklom do Avale da vežbaju.

Ako želite da se popnete na toranj i bacite pogled na predivni predeo oko vas, treba da znate da su ulaznice obavezne. Cene ulaznica možete pogledati ovde: avalskitoranj.

suveniri%20Avala

NA SLICI: Suvenirnica na tornju

Tu je i kafe Panorama, kao i suvernirnica.

Ako tražite lepo mesto da na miru čitate, učite, popijete kafu koju ste poneli u termosu, ili se samo malo odmorite, onda su mnogobrojne klupice na svakom delu Avale to što vam treba. Niko vas neće ometati, osim možda poneke veverice li detlića kojih tu ima mnogo.

Avalavidikovac

NA SLICI: Avalski toranj - vidikovac

A isto to možete da uradite i u hotelu na vrhu Avale ili u restoranu. 

Frižideri sa sladoledom i hladnim napicima su na više mesta blizu vrha, a ako volite ušećerene jabuke - i njih ćete naći.

Kad ste već tu nemojte propustiti da obiđete spomenik tragično stradalim Rusima 19. oktobra 1964. Tada su u udesu ruskog aviona Iljušin-18, koji se srušio na Avalu, poginuli svi putnici među kojima je bila šestočlana delegacija sovjetske armije sa maršalom Sergejem Birjuzovim na čelu. 

Klupica%20na%20vrhu%20avale

Sve u svemu, na Avali možete provesti jedan čarobni dan, bilo da dolazite sami bilo da dolazite u društvu. 

A mi vam ovu beogradsku lepoticu toplo preporučujemo.

avala%20guster


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Da li su kompanije u Srbiji spremne za GDPR?

Veliki broj kompanija u Srbiji još nije utvrdilo da li se na njih odnosi opšta uredba EU o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation – GDPR), čija primena počinje 25. maja. Čak se i kom...

21.05.2018. 12:00 NE Detaljnije

Nepo System – servisni centar!

Nepo System je najveći servisni centar u našoj zemlji i nastao je na ideji da klijentu treba pružiti kvalitetnu uslugu koja će prevazići njegova očekivanja. Imajući u vidu da se za delatnost servis...

18.05.2018. 12:30 Detaljnije