Biljana Stepanović: Hitna poruka za premijerku Brnabić

28.10.2017. 10:12 Biljana Stepanović 3

Citirati izjave premijerke Ane Brnabić nema više nikakvog smisla. Zato da pređemo na konkretan predlog i da očekujemo konkreno delanje. 

Slučaj je sledeći.

Radnja se događa na Sajmu knjiga. Potpisnica ovih redova pozvala je nekoliko kolega i koleginica na kafu, kolege i koleginice su se odazvale, kafe su se popile i sada nastaje "slučaj": mladom konobaru tražimo račun uz napomenu da plaćamo karticom.

- A, pa ne može, ne primamo kartice.

- Zašto?

- Tako je naredio gazda.

-  Kako vaš gazda može da naredi da ja ne mogu da platim karticom koja je regularno i zakonito sredstvo plaćanja?

- Ne znam, mogu da ga zovem pa da vam on objasni. Nađite keš.

Tu se svi prisutni, pozvani na kafu, mašaju za novčanike, potpisnica ovog teksta propada u zemlju, u priču odnekud uskače dobri suprug i dolazi da plati račun u kešu. 

Međutim, šta se dalje događa?

- Molim vas dajte mi sada i fiskalni račun.

- Pa to vam je fiskalni račun.

- Nije. Fiskalni račun je iz fiskalne kase, da biste platili porez. Zovite sad gazdu da mi objasni zašto nema ni fisklalni račun, ili da zovem inspekciju.

- Zovite slobodno, on zna sve inspektore, već su bili ovde i ništa, odbrusi mladi konobar i ode.

Dakle, poziv za premijerku Brnabić je sledeći: dođite, proverite i javite nam kako i zašto kafić u sred Beograda, na Beogradskom sajmu tokom sajma knjiga, ne koristi fiskalnu kasu i ne izdaje fisklalne račune, dakle, ne plaća porez državi. 

Kafić se zove Light Blue Caffe. Nije ga teško naći. Ima još dva dana sajma, može da se stigne.

A zašto je ovo hitno i važno? 

Iz jednostavnog razloga: da nam na delu pokažete da li smo, ili nismo, svi jednaki pred zakonom, ili porez u ovoj državi plaćaju samo oni koji ne poznaju nikoga u Poreskoj upravi ili tamo-gde- treba, pa ne mogu sebi da dozvole luksuz da: 

a) varaju državu 

b) prave ludima one koji porez plaćaju 

c) bahati su i bezobrazni, svesni da im se tako može. 

Pustite praznu priču. Pokažite nam da država funkcioniše na delu i da smo pred zakonom svi jednaki.

Svi znamo šta se ovde događa, domaći privrednici moraju da ćute, ali zato strani stalno insistiraju na pravnoj sigurnosti. 

Zato je na konferenciji o sivoj ekonomiji Aleksander Grunauer iz nemačkog GIZ-a pozvao Ministarstvo finansija i Poresku upravu da zarede po kafićima na Obilićevom vencu recimo i vide ko izdaje fiskalne račune, a ko ne. Ponudio se i da pomogne. 

Zato i Zoran Petrović, predsednik AmCham u Srbiji na ručku sa premijerkom kaže da privrednici očekuju da se pojača pravna sigurnost i da zakoni važe jednako za sve. Zato o vladavini prava govori i već čuveni Brajan Hojt Ji.

Tu prazne priče u stilu "mi radimo, mi se trudimo, postigli smo napredak, kriva je bivša vlast" nemaju nikakvu svrhu i nemojte misliti da ste time nekome zamazali oči. 

Dok ne odete na lice mesta i dok javno ne pokažete da porez moraju da plaćaju svi, bez obzira koga poznaju i čiji su član, pravne države u ovoj zemlji nema.

Komentari

  Dodaj komentar
  • cvele 29.10.2017. 23:28:05

    Opstina Zvezdara vec mesec dana voza besplatno svoje glasace na izlete u Jakovo KLUB S,Kovacicu,Srebrno jezero,Smederevo,prevoz,dorucak i rucak.Usput se potpisuje za siguran glas.Izleti ce se sprovoditi do 11.11.poz.broj za prijavu 340 59 80.U proseku ide oko 10 do 13 autobusa.Verovatno da restorani nisu slucajno odabrani,sve je to uvezano. Deca iz skole Pavle Savic sa Zvezdare idu na izlet,cena 1700din.bez dorucka,bez rucka.NAPREDNA BRIGA ZA POTOMSTVO.

  • asdaf 29.10.2017. 16:36:34

    al zato nas male privatnike pausalce optereti retroaktivno dugovima i retroaktivnim kamatama... nije ni cudo da ne mora da plati porez, mi privatnici to sve placamo umesto njih.

  • Tomislav 28.10.2017. 18:36:02

    Ndema odgovora, nema komentara, nema akcije, a bogami ni reakcije. Epilog:. Sve po starom...

Ostale pri?e i analize

Nova nagradna igra, delimo pet knjiga

Nova ekonomija i izdavačka kuća Laguna vas opet nagrađuju. Odgovore ostavljajte u komentarima ispod ovog posta na sajtu, pod punim imenom i prezimenom, a takođe je neophodno da u komentaru ostavit...

13.04.2018. 11:11 Detaljnije