Deca koja piju kravlje mleko viša su od svojih vršnjaka

13.06.2017. 14:35 Hina 2

Deca koja piju sojino mlijeko, bademovo mleko ili bilo koje drugo mleko koje nije kravlje, u proseku su niža od svojih vršnjaka, pokazalo je istraživanje.

U studiji kanadskih naučnika učestvovalo je 5.000 dece i ustanovljeno je da su deca koja izbegavaju kravlje mleko niža od svojih vršnjaka.

Vodeći autor studije dr. Džonaton Megvajer iz bolnice Sent Majkls i njegove kolege, rezultate istraživanja objavili su u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

Po postojećim zdravstvenim smernicama, savetuje se da se kravlje mleko ne daje deci mlađoj od godinu dana jer je teško svarljivo.

Za one starije od godine, međutim, kravlje mleko je izuzetno korisno za razvoj mozga i kostiju jer je bogato masnoćama, proteinima i kalcijumom.

Kanadski naučnici analizirali su prehrambene navike 5.034 dece, starosti od dve do šest godina, među njima i dnevni unos kravljeg i drugih vrsta mleka.

U poređenju s decom koja su konzumirala kravlje mleko, ona koja to nisu činila bila su niža. U proseku je trogodišnje dete koje je dnevno pilo tri čaše kravljeg mleka bilo 1,5 centimetar više od deteta koje je pilo tri čaše nekog drugog mleka.

Iako studija nije bila namenjena utvrđivanju mehanizma koje uzrokuje niži rast kod dece koja ne piju kravlje mlijeko, naučnici pretpostavljaju da bi razlog mogao biti niži nivo proteina u takvim vrstama mleka.

Na primer, dve šoljice kravljeg mleka imaju 16 grama proteina, što ispunjava dnevnu potrebu trogodišnjaka za proteinima. Poređenja radi, dve čaše bademovog mleka imaju samo četiri grama proteina.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Slobodan Mihajlović 14.06.2017. 09:09:51

    Gramatički neispravan naslov: "Deca koja piju kravlje mleko višlja su od svojih vršnjaka". Gramatički ispravan naslov: "Deca koja piju kravlje mleko viša su od svojih vršnjaka". Zašto? Pročitajte gramatiku, tokom čitanja nešto ćete i naučiti!

  • Marko 13.06.2017. 22:03:23

    "Viša"

Ostale pri?e i analize

Evo zašto kafu ne treba piti na prazan želudac

Prvo što uradite ujutro je da popijete kafu - na prazan želudac? Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku, piše portal Zadovoljna.hr. Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, a...

19.03.2018. 15:46 Zadovoljna.hr Detaljnije

Lista najskupljih i najjeftinijih plaža sveta

Luksuzni životni stil kao svoju suštinu ima uživanje u životu, odnosno najboljim iskustvima koja su vam ponuđena… Često se skupocene stvari povezuju sa uživanjem u životu, ali, ne mora uvek nešto ...

17.03.2018. 09:51 LUXLife Detaljnije

NASA: Svemir menja gene

Preliminarni rezultati iz studije NASA "Blizanci" otkrilo da se sedam odsto gena astronauta Skota Kelija nije vratilo u normalu dve godine posle njegovog povratka na Zemlju, prenosi CNN. Studija j...

16.03.2018. 14:28 FoNet Detaljnije