Deset omiljenih turističkih destinacija u Nemačkoj

03.10.2017. 10:00 Dojče Vele (DW) 0

Strani turisti u Nemačkoj su i ove godine mogli da glasaju za svoje omiljene destinacije. Tako se sada na listi deset naj, naj - prvi put  nije našla katedrala u Kelnu, ali zato ima novih atrakcija, prenosi Dojče vele.

Pogledajte listu omiljenih mesta koja su se stranim turistima najviše dopala:

10. Dolina reke Mozel

Dolina reke Mozel se prvi put našla na ovoj listi. U svom toku od Trira do Koblenca Mozel deli planiske masive: s jedne strane Ajfel a s druge Hunsrik. Karakteristične su duboke doline, vinogradi na obalama i brojni zamkovi i utvrđenja. Na slici: Mozel u blizini Irciga.

9. Zoološki vrt Helabrun kod Minhena

U zoološkom vrtu Helabrun od 1928. godine živi više od 750 vrsta životinja. To je prvi Geo-zoološki vrt na svetu: Životinje su raspoređene u zajednice onako kako žive u prirodi po kontinentima.

helabrun

8. Fantazijaland Bril

Fantazijaland u blizini Kelna ove godine slavi 50 godina postojanja. Ima bogatu ponudu atrakcija za decu svih uzrasta i za odrasle.

7. Stari grad u Hajdelbergu

Hajdelberg je već godinama na ovoj listi omiljenih destinacija. Grad na obalama reke Nekar važi za tipičan primer nemačke romantike. Čuveni stari zamak dolaze da vide ljudi iz celog sveta, i to više od milion njih godišnje.

6. Stari grad u Drezdenu

Stari grad u Drezednu sa svojim muzejima i Bogorodičnom crkvom čine srce čuvenog barokong grada. Zbog svog markantnog izgleda, glavni grad Saksonije se naziva još i Firenca na Elbi.

Drezden


5. Rotenburg ob der Tauber

Retko koji grad u Nemačkoj ima toliko dobro očuvanih srednjovekovnih građevina kao ovaj gradić u Bavarskoj, blizu Ansbaha. Na slici se vidi ulica kovača.

4. Bodensko jezero

Parkovi na ostrvu Mainau, crkve uvrštene u Svetsku kulturnu baštinu na ostrvu Rajhenau... a uz to još i čarobni gradić u mediteranskom stilu. Sve to Bodensko jezero čini sve privlačnijim za turiste. Na slici: Mainau ili "ostrvo cveća".

3. Dvorac Nojšvanštajn

Bajkoviti dvorac u Bavarskoj je nastao po zamisli kralja Ludviga drugog. Izgradnja je počela 1869. i trajala skoro dvadeset godina. Kralj je samo nekoliko meseci živeo u tom viteškom dvrocu iz njegovih snova, umro je pre nego što su radovi okončani. Baš ta građevina neo-romanskog stila bila je  inspiracija Voltu Dizniju za dvorac iz bajke Trnova Ružica. Smatraju ga najlepšim dvorcem Nemačke i jednim od najromantičnijih mesta na svetu. 

Nuvenstajn

2. Evropa-Park Rust

13 Rolerkostera, bioskop sa četvorodimenzionalnom tehnologojim (4D) i više od 100 drugih atrakcija čine Evropa park Rust najvećim zabavnim parkom te vrste u Nemačkoj. Godišnje ga poseti više od 5 miliona ljudi.

1. Vonderland u Hamburgu - minijatura sveta

Vonderland u Hamburgu je najveća atrakcija te vrste u svetu. To je pravo remek delo železničkog modelarstva gde su do najsitnijih detalja napravljene minijature čitavih zemalja, gradova i pejsaža. Svet 1:87!

Vunderlend


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Evo zašto kafu ne treba piti na prazan želudac

Prvo što uradite ujutro je da popijete kafu - na prazan želudac? Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku, piše portal Zadovoljna.hr. Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, a...

19.03.2018. 15:46 Zadovoljna.hr Detaljnije

Lista najskupljih i najjeftinijih plaža sveta

Luksuzni životni stil kao svoju suštinu ima uživanje u životu, odnosno najboljim iskustvima koja su vam ponuđena… Često se skupocene stvari povezuju sa uživanjem u životu, ali, ne mora uvek nešto ...

17.03.2018. 09:51 LUXLife Detaljnije

NASA: Svemir menja gene

Preliminarni rezultati iz studije NASA "Blizanci" otkrilo da se sedam odsto gena astronauta Skota Kelija nije vratilo u normalu dve godine posle njegovog povratka na Zemlju, prenosi CNN. Studija j...

16.03.2018. 14:28 FoNet Detaljnije