Dojče vele: 'Rajski papiri' otkrili 'rajske' sume novca u ofšor kompanijama moćnika

07.11.2017. 05:58 DW 0

Priča o Rajskim papirima je počela baš kao i ona o Panamskim papirima – novinari su - ne zna se na koji način - dobili veliku količinu dokumenata o poslovanju velikog broja firmi i pojedinaca sa ofšor-kompanijama širom sveta, piše Dojče vele (DW).

Priča o Rajskim papirima je počela baš kao i ona o Panamskim papirima – novinari su - ne zna se na koji način - dobili veliku količinu dokumenata o poslovanju velikog broja firmi i pojedinaca sa ofšor-kompanijama širom sveta. I potom se dali na posao koji se najverovatnije sastoji u proveri informacija – posao koji je trajao godinu dana. Kada su prošle godine neki novinari dobili u ruke Panamske papire, shvatili su da ne mogu sami da se izbore sa ogromnom dokumentacijom; obratili su se mnogim kolegama širom sveta i dok je provera dokumenata bila u toku, neko je predložio da se čitava ekipa nazove Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ).

Otvoreno društvo

Istovremeno je finansiranje tog velikog tima preuzeo Centar za javni integritet iz SAD, organizacija koja radi zahvaljujući novcu fondacija Ford, Karnegi, Rokfeler, Kelog i Otvoreno društvo Džordža Šoroša. Ova potonja, prema podacima Zidojče cajtunga, obezbeđuje Konzorcijumu istraživačkih novinara trećinu budžeta. S tim u vezi su se još u vreme Panamskih papira čule sumnje u nepristrasan pristup ICIJ ovoj tematici. 

ICIJ, za razliku od Vikiliksa, druge velike platforme koja radi sličan posao, ne stavlja javnosti na uvid svoja dokumenta, već u više navrata preko medija iznosi podatke do kojih je došla proučavajući ih. U slučaju Panamskih papira, svetski mediji su se interesovali uglavnom samo za imena pojedinaca i firmi koje je ICIJ objavio u prvom talasu svojih otkrića.

Imena iz "prvog paketa"

Tada na listi nije bilo velikih imena iz SAD, a sada, u slučaju Rajskih papira, na tapetu se našao aktuelni ministar trgovine SAD Vilbur Ros. On je, kako se navodi u izveštaju ICIJ, profitirao u poslovima sa firmom koja pripada zetu ruskog predsednika Vladimira Putina. Navodi se i da dokumenta otkrivaju i da su firme Tviter i Fejsbuk dobile stotine miliona dolara koje potiču od ruskih državnih institucija. Pominje se i britanska kraljica Elizabeta II čiji su milioni ulagani su u firmu koja prodaje kućne aparate na rate – uz kamate koje idu i do 99,9 odsto. U prvom paketu otkrića su i firme Epl i Najk, Uber i Virpul koje su nalazile svaki način da zaobiđu plaćanje poreza u svojim zemljama. Na ICIJ ostaje da javnosti svoja otkrića prezentira onako kako mu odgovara i po sopstvenom nahođenju stavlja akcente i prezentira težišta svojih otkrića. Jezgro ovog konzorcijuma, nemački dnevnik Zidojče cajtung, svoj sažetak poduhvata počinje rečenicama: Trampov ministar zarađuje novac ruskim gasom i Fejsbuk i Tviter su dobili ruski novac.

Izvori

Rajski papiri se temelje na podacima advokatske kancelarije Eplbaj sa Bermudskih ostrva i singapurske firme Azijasiti trust, kao i iz registara firmi u još 19-orim poreskim oazama kao što su Ostrvo Men, Malta ili Bermude. ICIJ navodi da se podaci tiču više od 120 političara iz 50 zemalja, kao i da su na listi mnogi preduzimači i sportisti. Kao i u slučaju Panamskih papira, zna se da je poslovanje preko ofšor-kompanija i poreskih oaza – legalno, mada se smatra nemoralnim.


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Evo zašto kafu ne treba piti na prazan želudac

Prvo što uradite ujutro je da popijete kafu - na prazan želudac? Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku, piše portal Zadovoljna.hr. Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, a...

19.03.2018. 15:46 Zadovoljna.hr Detaljnije

Lista najskupljih i najjeftinijih plaža sveta

Luksuzni životni stil kao svoju suštinu ima uživanje u životu, odnosno najboljim iskustvima koja su vam ponuđena… Često se skupocene stvari povezuju sa uživanjem u životu, ali, ne mora uvek nešto ...

17.03.2018. 09:51 LUXLife Detaljnije

NASA: Svemir menja gene

Preliminarni rezultati iz studije NASA "Blizanci" otkrilo da se sedam odsto gena astronauta Skota Kelija nije vratilo u normalu dve godine posle njegovog povratka na Zemlju, prenosi CNN. Studija j...

16.03.2018. 14:28 FoNet Detaljnije