Dok manekenke zarađuju vrtoglave sume novca, njihove muške kolege nisu te sreće

19.06.2017. 10:44 Vijesti.me 0

Modna industrija je redak izuzetak od pravila po kome su žene za isti posao lošije plaćene od muškaraca. Nijedan od nekoliko desetina muškaraca koji ovih dana defiluju pistama milanske nedelje mode ne može ni da sanja zaradu kakvu imaju njihove koleginice.

I dok je slava Žizel Bundšen, Kejt Mos ili Naomi Kembel odavno prerasla granice modne industrije, najpoznatiji manekeni Šon O'Praj ili Dejvid Gendi široj javnosti su uglavnom nepoznati. Britanac Dejvid Gendi je jednom rekao da mu ne smeta toliko plata, koliko odnos prema muškarcima u modnom biznisu. 

zizel

"U našoj hijerarhiji na vrhu su fotografi, zatim manekenke, onda dolaze stilisti i asistenti i na kraju manekeni. Mi smo dno!", rekao je on. 

"Iako tržište ženske i muške odeće generiše otprilike jednaku zaradu, oko 30 milijardi dolara godišnje, moda je i dalje industrija primarno orijentisana ka ženama", kaže francuski sociolog Frederik Godar, koji tvrdi da oko hiljadu mladih žena širom sveta može lagodno da živi od manekenstva. 

Po istraživanju Forbsa iz 2013. godine, Žizel Bundšen je prethodne godine zaradila 42 miliona dolara ili 28 puta više nego najplaćeniji maneken, Amerikanac Šon O’Praj. Ne uspevaju, međutim, svi da dođu do tih visina, pa čak niti do onih srednjih. Mnogi modeli žive skromno i prisiljeni su da rade druge poslove ne bi li "spojili kraj s' krajem". 

Naomi

Francuski maneken Baptist Nikol, međutim, insistira da "može dobro da se živi i ako niste među prvih 100 u svetu". 

"Radeći u proseku 15 dana mesečno za kataloge i revije, zarađivao sam kao i direktor neke kompanije", kaže taj 32-ogodišnjak koji svoju karijeru opisuje kao skromnu. 

"Razlika u plati postoji, ali morate da uzmete u obzir da manekeni najbolje zarađuju između svoje 30-te i 50-te, što nije slučaj među ženskim modelima", dodaje Nikol. 

Rosa Sarli, direktorka modne agencije Elit, kaže da nema pravila koje određuje koliko će model biti plaćen. 

"To zavisi o mnogo stvari, ne samo od fizičkih atributa. Ako je model u braku sa nekim slavnim ili ako je dete nekog slavnog, sve to mu podiže cenu", rekla je Sarli.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Evo zašto kafu ne treba piti na prazan želudac

Prvo što uradite ujutro je da popijete kafu - na prazan želudac? Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku, piše portal Zadovoljna.hr. Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, a...

19.03.2018. 15:46 Zadovoljna.hr Detaljnije

Lista najskupljih i najjeftinijih plaža sveta

Luksuzni životni stil kao svoju suštinu ima uživanje u životu, odnosno najboljim iskustvima koja su vam ponuđena… Često se skupocene stvari povezuju sa uživanjem u životu, ali, ne mora uvek nešto ...

17.03.2018. 09:51 LUXLife Detaljnije

NASA: Svemir menja gene

Preliminarni rezultati iz studije NASA "Blizanci" otkrilo da se sedam odsto gena astronauta Skota Kelija nije vratilo u normalu dve godine posle njegovog povratka na Zemlju, prenosi CNN. Studija j...

16.03.2018. 14:28 FoNet Detaljnije