Evo zbog čega morate posetiti prelepi San Marino

16.10.2017. 14:27 NEWS.COM.AU 0

Sa samo 60.000 turista, San Marino je bio najmanje posećena zemlja Evrope u 2016.

Taj status ova mikrodržava nipošto ne zaslužuje: nalazi se nadomak jadranske obale i ima mnoštvo istorijskih, kulturnih i prirodnih bogatstava. 

Predstavljamo vam šest razloga da posetite San Marino:

Lepota

San Marino je prelepa oaza smaragdnih brda i grubih stena, a dok budete istraživali njegovu prirodu, shvatićete zašto se zvanično naziva "Najuzvišenijom Republikom San Marino". 

Ako ne pratite utabane turističke staze, istraživanje vas može odvesti u neke od najfinijih vinskih podruma u Evropi. 

Pored prirode, vredi istražiti i glavni grad San Marino, do kog možete doći čak i žičarom.

Istorija

San Marino ima bogatu istoriju. To je najstarija suverena država i najstarija republika na svetu, koja u manje-više nepromenjenom uređenju postoji od 310. godine.

san%20marino3

Stare tvrđave

San Marino ima jednu od najlepših tvrđava na svetu. Sagrađen na Monte Titanu u 11. veku, Kastelo dela Guaita je najstariji od tri tornja i nalazi se čak i na zastavi San Marina. 

Toranj, koji je kratko služio kao zatvor, otvoren je tokom cele godine i možete ga posetiti kada i Kastelo dela Sesta, drugi toranj, u kom se nalazi Muzej drevnog oružja.

Pasoški pečat

Mnogi ljudi su neka vrsta kolekcionara pasoških pečata, a San Marino, kao peta najmanja država na svetu, visoko je rangiran na listi najređih. Ipak, da biste dobili pečat, potrebno vam je pet evra i poseta turističkom informacionom centru. 

Odličan je za dnevne izlete 

San Marino se nalazi na samo 40 minuta od popularnog italijanskog letovališta Rimini, pa je odlična destinacija za jednodnevne posete.

san%20marino%205

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Evo zašto kafu ne treba piti na prazan želudac

Prvo što uradite ujutro je da popijete kafu - na prazan želudac? Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku, piše portal Zadovoljna.hr. Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, a...

19.03.2018. 15:46 Zadovoljna.hr Detaljnije

Lista najskupljih i najjeftinijih plaža sveta

Luksuzni životni stil kao svoju suštinu ima uživanje u životu, odnosno najboljim iskustvima koja su vam ponuđena… Često se skupocene stvari povezuju sa uživanjem u životu, ali, ne mora uvek nešto ...

17.03.2018. 09:51 LUXLife Detaljnije

NASA: Svemir menja gene

Preliminarni rezultati iz studije NASA "Blizanci" otkrilo da se sedam odsto gena astronauta Skota Kelija nije vratilo u normalu dve godine posle njegovog povratka na Zemlju, prenosi CNN. Studija j...

16.03.2018. 14:28 FoNet Detaljnije