Izraelski pisac David Grosman dobitnik nagrade Man Buker

15.06.2017. 11:26 Beta 0

Izraelski pisac David Grosman dobitnik je ovogodišnje Međunarodne nagrade Man Buker za svoje najnovije delo "A horse enters a bar" (Konj ulazi u bar), bolan portret izraelskog društva, ocenio je žiri.

Ova nagrada za najbolje delo stranog pisca prevedeno na engleski i objavljeno u Velikoj Britaniji jedna je od najprestižnijih književnih nagrada u svetu. Ovo je prvi put da ju je osvojio jedan izraelski autor. Roman je prevela na engleski Britanka Džesika Koen, čiji je izuzetan prevod pohvalio žiri, rekao je predsednik žirija Nik Barli.

Nagradu u visini od 50.000 funti (56.800 evra) podeliće Grosman i Koenova, javljaju izraelski mediji. 

Ove godine su dva Izraelca bila među 13 autora na listi za ovu nagradu. Amos Oz bio je nominovan za svoje delo "Juda", svoj prvi roman u ovoj deceniji. 

Predsednik žirija Barli rekao je da Grosmanova knjiga "baca svetlo na posledice tuge, bez trunka sentimentalnosti", a takođe je govorio o Grosmanovoj spremnosti na emocionalne i stilske rizike. 

"Svaka rečenica se računa, svaka reč je važna u ovom vrhunskom primeru piščeve veštine", rekao je Nik Barli.

Ovo delo je prvi Grosmanov roman od smrti njegovog sina Urija, pripadnika izraelske vojske koji je poginuo na samom kraju rata u Libanu 2006. godine, navodi Frans pres. 

Posle te tragedije, Grosman je završio svoj roman "Do kraja zemlje", kako je to delo prevedeno na srpski, a koje je brzo doživelo uspeh širom sveta. Od tada je, do najnovijeg romana, objavio samo jednu priču u formi poeme "Izvan vremena".

"Naziv romana je početak jednog popularnog vica u Izraelu. Cela knjiga je u stvari o jednom stendap komičaru koji ima svoj šou, svoju predstavu, i sve šale koje izvodi, kao i njegov odnos s publikom, predstavljaju ovaj roman. Napisana je u najsavremenijem današnjem žargonu hebrejskog jezika i prepuna je viceva", rekao je Grosman prošle godine kada je bio gost na Petom beogradskom festivalu evropske književnosti. 

Od prošle godine medjunarodna nagrada Man Buker se dodeljuje piscu i prevodiocu. David Grosman se u svojim delima dotiče patnje i Izraelaca i Palestinaca, dva naroda koji žive u višedecenijskom sukobu. Njegove knjige su prevedene na 30 jezika. 

Prošle godine je ova nagrada dodeljena književnici iz Južne Koreje Han Kang za njeno delo "Vegetarijanka".


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Ovo su najbogatiji ljudi svih vremena

Koga god da pitate ko je najbogatiji čovek svih vremena, uglavnom ćete dobiti odgovor da je to Bil Gejts… Pa, Time magazin je odlučio da se pozabavi ovim pitanjem i sazna ko bi zaista trebalo da n...

23.05.2018. 16:28 Lux Life Detaljnije

Da li su kompanije u Srbiji spremne za GDPR?

Veliki broj kompanija u Srbiji još nije utvrdilo da li se na njih odnosi opšta uredba EU o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation – GDPR), čija primena počinje 25. maja. Čak se i kom...

21.05.2018. 12:00 NE Detaljnije

Nepo System – servisni centar!

Nepo System je najveći servisni centar u našoj zemlji i nastao je na ideji da klijentu treba pružiti kvalitetnu uslugu koja će prevazići njegova očekivanja. Imajući u vidu da se za delatnost servis...

18.05.2018. 12:30 Detaljnije