Kako zaštiti imunitet tokom jeseni i zime

06.11.2017. 16:21 N1 Zagreb 0

Imunološki sistem čine odbrambene stanice čiji je zadatak da zaštite organizam od napada virusa i bakterija. Zdravlje organizma može biti narušeno ako se krećete među velikom grupom ljudi, ne pazite na zdravu ishranu, pušite, preskačete san i patite zbog stresa.

Imunološki sistem je posebno osetljiv i zahteva više brige tokom jesenjih i zimskih dana koje ne znače samo pad temperature, nego, gotovo uvek i pad imuniteta.

Kako prepoznati pad imuniteta?

Ako često podležete prehladi ili herpesu ili nemate energije, to može biti znak da je vaš imunitet oslabljen. Želite li da održite dobro zdravlje tokom ovog godišnjeg doba, potrebno je učiniti sve kako biste ga ojačali i zaštitili se od ozbiljnijih oboljenja.

Kako zaštititi zdravlje?

Potrebno je zadovoljiti određene uslove kako bi organizam mogao da se bori protiv štetnih spoljnih  uticaja, a to zahteva promene u vidu ishrane i urednih životnih navika. Pronađite način kako da se borite protiv stresa, prestanite da pušite, konzumirajte puno tečnosti, odmarajte i ne praskačite fizičku aktivnost.

Hrana kao zaštitnik imuniteta

Ako u ishranu uvrstite veće količine voća i povrća u njihovom sirovom obliku, vaš će organizam dobiti potrebnu količinu vitamina koje on ne može sam da proizvede, ali ih treba za pokretanje različitih procesa i zaštite zdravlja.

Jedan od najjačih antioksidansa je vitamin C koji stimuliše imunološki sistem i neutralizuje uticaj slobodnih radikala. Smatra se jednim od najvažnijih vitamina za prevenciju nastanka bolesti i smanjenje oštećenja stanica kada je bolest već nastupila. Možete ga pronaći u kiselom kupusu, peršunu, agrumima.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Evo zašto kafu ne treba piti na prazan želudac

Prvo što uradite ujutro je da popijete kafu - na prazan želudac? Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku, piše portal Zadovoljna.hr. Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, a...

19.03.2018. 15:46 Zadovoljna.hr Detaljnije

Lista najskupljih i najjeftinijih plaža sveta

Luksuzni životni stil kao svoju suštinu ima uživanje u životu, odnosno najboljim iskustvima koja su vam ponuđena… Često se skupocene stvari povezuju sa uživanjem u životu, ali, ne mora uvek nešto ...

17.03.2018. 09:51 LUXLife Detaljnije

NASA: Svemir menja gene

Preliminarni rezultati iz studije NASA "Blizanci" otkrilo da se sedam odsto gena astronauta Skota Kelija nije vratilo u normalu dve godine posle njegovog povratka na Zemlju, prenosi CNN. Studija j...

16.03.2018. 14:28 FoNet Detaljnije