Kina pravi grad budućnosti u kojem će zgrade u potpunosti biti prekrivene drvećem

06.10.2017. 20:24 Moj enterijer 0

Italijanski arhitekta Stefano Boeri predstavio je planove za izgradnju grada u Kini u kojem će zgrade u potpunosti biti prekrivene drvećem, prenosi portal Moj enterijer.

Cilj takozvane Vertikalne šume jeste da očisti vazduh od zagađenja koje je u ovoj državi već godinama ozbiljan problem.

Projekat nazvan The Liuzhou Forest City podrazumeva sađenje preko 40 000 stabala, kao i million biljaka, dok će u gradu ukupno biti zastupljeno 100 različitih vrsta. Zelenilo će se prostirati preko terasa i krovova solitera podignutih na 175 hektara zemlje, u blizini reke. Planirano je da se grad podigne u kineskoj autonomnoj pokrajini Guangsi.

Kina2

Šumski grad će postati novi dom za 30 000 stanovnika, koji će biti smešteni u raznovrsne stambene jedinice. Pored stanova, u eko naselju će biti izgrađeni i poslovni prostori, trgovinski objekti, rekreativni prostori, bolnica i dve škole. Svaki objekat će biti prekriven biljkama, koje će filtrirati čestice prašine iz vazduha i apsorbovati ugljen-dioksid. Arhitekta procenjuje da će u toku jedne godine raskošno zelenilo upiti gotovo 10 000 tona ugljen-dioksida i 57 tona vazdušnih zagađivača, dok će proizvesti približno 900 tona kiseonika.

Ideja je da Šumski grad takođe bude i održivo naselje. Umesto klima uređaja, koristiće se geotermalni izvori za grejanje i hlađenje vazduha, dok će solarni paneli na krovovima zgrada sakupljati obnovljivu energiju. Planirano je i uvođenje električnih automobila, koji će se kretati po brzim prugama. Na ovaj način, osim prečišćavanja vazduha i "živih" zidova koji jedu smog, ekološki grad će obezbediti i smanjivanje temperature vazduha, vazdušne barijere za zone sa gustim saobraćajem. Još jedna prednost Vertikalne šume je što će obezbediti dom za mnogobrojne biljne i životinjske vrste, kao i insekte.

Dozvolu za izgradnju kompleksa, Boeri je dobio od Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove grada Lizuhau. Početak projekta planiran je za 2020. godinu. Ukoliko Boerijeva ideja zaživi biće konstruisano još ovakvih gradova, kako bi se u Kini konačno zaustavio porast zagađenja vazduha.

Kina3

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Nova nagradna igra, delimo pet knjiga

Nova ekonomija i izdavačka kuća Laguna vas opet nagrađuju. Odgovore ostavljajte u komentarima ispod ovog posta na sajtu, pod punim imenom i prezimenom, a takođe je neophodno da u komentaru ostavit...

13.04.2018. 11:11 Detaljnije