Lekarka iz Škotske u Prvom svetskom ratu došla u Srbiju i osnovala bolnicu

29.11.2017. 15:29 Mondo 0

Doktorka Elsi Indlis (1864-1917) bila je prva žena koja je odlikovana najvišim srpskim odlikovanjem Orden belog orla, kao i ordenom Svetog Save. Zvali su je Srpska majka iz Škotske, prenosi portal Mondo.

Bila je jedna od prvih žena koje su završile studije medicine na Univerzitetu u Edinburgu.  Nakon što je, posle izbijanja Prvog svetskog rata, britansko Ministarstvo odbrane odbilo da je angažuje u vojnoj službi, otputovala je u Srbiju, gde je osnovala Bolnice škotskih žena (Scottish Women’s Hospitals).

Bavila se humanitarnim radom i bila aktivistkinja za društvenu emancipaciju i politička prava žena.

Elsi

U njenim sanitetskim jedinicama učestvovalo preko 600 dobrovoljki iz Velike Britanije

U sanitetskim jedinicama doktorke Inglis je, u različitim ulogama (od lekara do pomoćnog osoblja i vozača), učestvovalo je više od 600 dobrovoljki iz Škotske, ali i iz drugih krajeva Velike Britanije.

Bolnice škotskih žena su tokom epidemije pegavog tifusa delovale u mnogim srpskim gradovima, poput Valjeva, Kragujevca, Mladenovca, Požarevca, Vrnjačke Banje, Čačka, Vranja, Niša, Bajine Bašte...

Deo osoblja Bolnica škotskih žena se sa srpskom vojskom povlačio preko Albanije, a austrougarske snage su zarobile Elsi Inglis, koja je bila u zarobljeništvu. Kada je puštena, svoju misiju nastavila na rumunskom i ruskom frontu. 

Bolnice škotskih žena prikupile pomoć vrednu 53 miliona funti

Prema dostupnim istorijskim podacima, Bolnice škotskih žena su tokom Prvog svetskog rata, kroz razne aktivnosti ženskih organizacija, u Velikoj Britaniji prikupile humanitarne pomoći i sanitetskog materijala u današnjoj vrednosti od 53 miliona funti.

Tokom dobrovoljne službe u Srbiji je preminulo 19 članica Bolnica škotskih žena.

Od marta 2015. godine rezidencija britanskog ambasadora u Beogradu nosi njeno ime, a bulevar u Edinburgu biće nazvan po Elsi Inglis. Pre dve godine Pošte Srbije pustile su u opticaj filatelističko izdanje u čast britanskih heroina, koje su pomagale Srbiju tokom Prvog svetskog rata - na poštanskim markama se nalaze likovi Flore Sends,dr Ketrin Stjuart Makfejl, dr Elsi Inglis, dr Izabel Galovej Haton, Eveline Haverfild i dr Elizabet Ros - hrabrih i u svakom pogledu izuzetnih žena.


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Ovo su najbogatiji ljudi svih vremena

Koga god da pitate ko je najbogatiji čovek svih vremena, uglavnom ćete dobiti odgovor da je to Bil Gejts… Pa, Time magazin je odlučio da se pozabavi ovim pitanjem i sazna ko bi zaista trebalo da n...

23.05.2018. 16:28 Lux Life Detaljnije

Da li su kompanije u Srbiji spremne za GDPR?

Veliki broj kompanija u Srbiji još nije utvrdilo da li se na njih odnosi opšta uredba EU o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation – GDPR), čija primena počinje 25. maja. Čak se i kom...

21.05.2018. 12:00 NE Detaljnije

Nepo System – servisni centar!

Nepo System je najveći servisni centar u našoj zemlji i nastao je na ideji da klijentu treba pružiti kvalitetnu uslugu koja će prevazići njegova očekivanja. Imajući u vidu da se za delatnost servis...

18.05.2018. 12:30 Detaljnije