Najsrećniji čovek na svetu ima za vas pet saveta kako da budete srećni

17.10.2017. 05:00 Vijesti 0

Kada sam imao 20 godina bio sam zbunjen tražeći veštinu kojom bih mogao da se bavim i koja bi mom životu dala smisao. U jednom trenutku morate da se zapitate šta je to što je zaista važno, kaže Mati Ričards, poznatiji kao "najsrećniji čovek na svetu".

Najsrećniji čovek na svetu, Mati Ričard, sa 26 godina je kao mladi naučnik otišao na Himalaje, postao budistički sveštenik i poslednjih 50 godina proveo učeći kako biti srećan. Čak je i nauka, preciznije istraživanje Univerziteta u Viskonsinu, dokazala da je Ričard najsrećniji čovek na svetu.

Njegova moć kontrole uma je zapanjujuća, a njegov mozak proizvodi nivo gama zraka (povezanih sa svesnosti, pažnjom, učenjem i pamćenjem) koja nikada pre nije bila zabeležena.

"Sreća je veština koju treba učiti," kaže Ričard koji je podelio pet jednostavnih saveta kako biti srećan.

Ne brinite se

"Ne brinite se ni oko čega. Ako naiđete na neke poteškoće i probleme i ako za to postoji rešenje, uradite to. Ako ne postoji rešenje, nema smisla brinuti se jer tako problem samo postaje sve veći. Opustite se. I razmislite koje biste druge korisne stvari mogli da radite. Nađite neki drugi put", savetuje Ričard.

Trenirajte srećan život

"Postoje mnogi fundamentalni ljudski kvaliteti izuzetno bitni za srećan, ispunjen život i funkcionisanje na optimalan način, poput brižnosti, ljubavi, dobrote, unutrašnje slobode i unutrašnjeg mira. Te karakteristike ne možete poboljšati bez vežbanja, a vežbanje zahteva vreme", kaže Ričard.

Pronađite svoju strast

"Kada sam imao 20 godina bio sam zbunjen tražeći veštinu kojom bih mogao da se bavim i koja bi mom životu dala smisao. U jednom trenutku morate da se zapitate šta je to što je zaista, zaista važno", kaže najsrećniji čovek na svetu.

Kako je rekao, grčki pesnik Aristofan govorio je da obrazovanje nije samo punjenje vaze, nego i paljenje plamena. I taj plamen životu daje smisao. I taj plamen nije uvek tamo gde mislite da bi mogao da bude. Postoji neko područje, veština koja će vas ispuniti i inspirisati. Tražite to i učinite ono što je potrebno da biste postigli željeno.

Želite sreću svakom

"Budite altruisti i poželite da svaki čovek na svetu pronađe sreću. Zašto biste ikoga isključili? Želeti nekome sreću ne znači da želite da radi loše stvari, laže, maltretira jer to nikome ne donosi sreću. To znači da želite da budu saosećajni i oslobođeni patnje, ljutnje, arogancije, narcizma. Altruizam znači želeti samo dobro u ljudima", ističe Ričard.

Pomažite drugima

"Gde god da odem, idem sa ciljem da nekome pomognem. Zašto bih inače igde i išao i putovao? Savršeno mi je dobro tamo gde živim, na Himalajima. Kad god siđem sa Himalaja, želim nekome da pomognem. Inače bi svaki odlazak od kuće bio gubitak vremena", savetuje on, a prenose Vijesti.


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Evo zašto kafu ne treba piti na prazan želudac

Prvo što uradite ujutro je da popijete kafu - na prazan želudac? Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku, piše portal Zadovoljna.hr. Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, a...

19.03.2018. 15:46 Zadovoljna.hr Detaljnije

Lista najskupljih i najjeftinijih plaža sveta

Luksuzni životni stil kao svoju suštinu ima uživanje u životu, odnosno najboljim iskustvima koja su vam ponuđena… Često se skupocene stvari povezuju sa uživanjem u životu, ali, ne mora uvek nešto ...

17.03.2018. 09:51 LUXLife Detaljnije

NASA: Svemir menja gene

Preliminarni rezultati iz studije NASA "Blizanci" otkrilo da se sedam odsto gena astronauta Skota Kelija nije vratilo u normalu dve godine posle njegovog povratka na Zemlju, prenosi CNN. Studija j...

16.03.2018. 14:28 FoNet Detaljnije