Naučnici otkrili novi organ u ljudskom telu - mezenterijum

04.01.2017. 08:56 RadioSarajevo.ba 0

Upravo je klasifikovan novi ljudski organ u digestivnom traktu, nazvan mezenterijum. Iako znamo sve o njegovoj strukturi, njegova funkcija ostaje nepoznata.

Dugo se verovalo da mezenterijum predstavlja složenu strukturu iz delova, koja omogućava da nervi i krvni sudovi dođu do crevnih ćelija i sistem drže 'na mestu'. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da je reč o jednom, kontinuiranom organu. 

Zahvaljujući novim istraživanjima medicinski udžbenici će pretrpeti izmene, a mezenterijum napokon dobija status organa, piše sciencealert.com. 

Ovo okriće ne menja naše poimanje o strukturi ljudskog tela, ali će imenovanjem novog organa cela oblast u medicini doživeti promenu koja bi lekarima mogla da pomogne u boljem razumevanju ljudskog organizma i lečenju određenih bolesti. 

Pred lekarima i studentima medicine nalazi se veliki zadatak: pronaći funkciju novog organa i otkriti koju ulogu ima kada je reč o bolestima abdomena.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Otvoren medicinski portal 'Drugo mišljenje'

Internet nebo Srbije postalo je bogatije za jedan novi i potpuno drugačiji internet portal posvećen zdravstvenim konsultantskim uslugama – Drugo mišljenje.  Sajt je nastao kao produkt ozbiljnog is...

20.01.2018. 14:03 Detaljnije