Norvežanin koji voli da igra srpski folklor i peva srpske crkvene pesme

22.12.2017. 05:57 https://www.norway.no/en/serbia 0

Kai Anderson, čini se, polako postaje pravi Srbin. U svojoj kući u Norveškoj uči srpski, a takođe igra srpski folklor i peva u crkvenom horu Srpske pravoslavne crkve, prenosi portal Norveške ambasade u Srbiji.

Srbiju je zavoleo kada je upoznao Srpkinju Sanju Aleksić Flaaten, koja u Norveškoj živi već 18 godina. Ona mu je pomogla da nauči mnogo o Balkanu, njegovim narodima, kulturi... 

"Sanja i ja smo išli na Festival kulture i jezika u Oslu maja 2016. Tamo sam video kako igraju članovi jednog folklornog ansambla iz Srbije. Toliko je bilo lepo posmatrati ih da smo poželeli da im se priključimo", kaže Kai.

I tako su počeli da uče da igraju srpski folklor, što im se veoma dopalo. Toliko su ga dobro naučili da su igrali i na zvaničnom obeležavanju 75 godišnjice  dolaska prvih Jugoslovenskih ratnih zarobljenika u Norvešku.

Norvezanin

NA SLICI: Kai Anderson i Sanja Aleksić Flaaten

Posle toga počeli su i da pevaju. I to u Srpskom društvu RAS  Oslo koje je osnovano kao Etno grupa pre godinu dana.

"Kada nas je prijateljica Bojana Sovilj pitala da li bismo voleli da pevamo u crkvenom horu pomislili smo: zašto da ne, hajde da probamo! Možda nisam najbolji pevač na svetu, ali veoma uživam u tome što sam deo hora koji pravu ovu rajski divnu muziku", kaže Kai.

Dok je igrao i pevao, zainteresovao se i za učenje srpskog jezika. Davao je sve od sebe da ga nauči iako je, kako kaže, veoma težak.

"Išao sam na kurs srpskog ove jeseni, ali uz folklor dva puta nedeljno i pevanje u horu tri puta nedeljno, nije mi ostalo mnogo vremena da čitam i učim jezik", priča on.

Norvezanin%202

NA SLICI: Kai peva i u srpskom crkvenom horu

Kako ističe, dok je učio o Srbima shvatio je da su oni i Norvežani vrlo sličnog mentaliteta.

"Vrlo smo ponosni i tvrdoglavi, ali su Srbi mnogo otvoreniji i prijateljskije nastrojeni nego većina Norvežana. I Norvežani su prijateljski, ali ne odmah, nego posle nekog vremena...", priča Kai.

Sada slavi dva Božića i kaže da je zbog toga mnogo srećniji. Početkom 2018. godine pevaće u crkvenom horu tokom službe za srpski Božić.

Naredne godine planira da poseti Srbiju. Namerava da u 2018. godini dođe na četiri nedelje u našu zemlju i to u vreme kada se održava Nišvil Jazz Festival.


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Nova nagradna igra, delimo pet knjiga

Nova ekonomija i izdavačka kuća Laguna vas opet nagrađuju. Odgovore ostavljajte u komentarima ispod ovog posta na sajtu, pod punim imenom i prezimenom, a takođe je neophodno da u komentaru ostavit...

13.04.2018. 11:11 Detaljnije