Osam zanimljivih činjenica o vlasniku Zare Amansiju Ortegi

02.01.2017. 10:46 Večernji list 0

amansio%20ortega

Amansio Ortega, prema Blumbergovoj listi milijardera, treći je najbogatiji čovek na svetu, nakon Bila Gejtsa i Vorena Bafeta.

Najbogatiji čovek Evrope osnivač je Zarinog matičnog društva - Inditeks - modnog carstva sa više od 7.000 prodavnica u 91 državi.

Međutim, kako prenosi Independent, njegov način poslovanja daleko je od konvencionalnog, a s obzirom na to kako je iz godine u godine njegovo bogatstvo i modna imperija u stalnom rastu, šta god radi, radi to dobro. 

1. Svi koji Ortegu poznaju znaju kako nikada nije imao svoju kancelariju, svoj sto, pa čak niti svoj računar. Umesto hladnog odnosa prema svojim zaposlenim, odlučio je da živi svoj rad i nije neobično da satima stoji u sobi za dizajn, sa krojačima i svim kolegama. 

2. Ortega je poznat kao energičan vođa, a njegov dugogodišnji izvršni direktor (čak 31 godinu) Hose Maria Kastelano ističe koliko Ortega voli da ima žustre rasprave sa mali grupicama ljudi. 

3. Iako mnoga preduzeća organizaciju i raspravu obavljaju putem elektroničke pošte, Ortega preferira direktnu komunikaciju

4. Zna koliko je dosadna, zamarajuća i koliko papirologija uzima vremena, pa svoje zaposlene želi da rastereti nepotrebnog posla raspoređujuću obveze pravedno - delegiranjem posla. Tako i oni visokopozicionirani obavljaju niže rangirane poslove. 

5. Iako većina nas više voli da priča nego da sluša, to nije slučaj i sa Ortegom koji pažljivo sluša svoje saradnike i kolege. Retko dolazi na velika okupljanja i dodele, već strpljivo slušajući ljude stvara svoj odnos s njima. 

6. Ne nameće se, što dopušta ostalim izvršnim direktorima Inditeksa da odlučuju i predlažu svoje ideje. 

7. Ono što je Ortegi posebno bitno je da drži posao 'blizu kuće' i čini se kako je upravo taj faktor bio ključan za Zarin uspeh: 55 odsto proizvodnje odvija se u državama kao što su Španija, Portugalija i Maroko, umesto na dalekom Istoku što je običaj u sličnim modnim kompanijama. 

To takođe znači kako Zarine prodavnice mogu biti osvežene novom robom dva puta nedeljno što je prednost u odnosu na njene konkurente. 

8. Ortegino bogatstvo svake se godine povećava za basnoslovnih milijardu i 200.000 dolara i ako iko može da služi kao primer dobrog poslovnog maga, to zasigurno Ortega.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Nova nagradna igra, delimo pet knjiga

Nova ekonomija i izdavačka kuća Laguna vas opet nagrađuju. Odgovore ostavljajte u komentarima ispod ovog posta na sajtu, pod punim imenom i prezimenom, a takođe je neophodno da u komentaru ostavit...

13.04.2018. 11:11 Detaljnije