Svetski ekonomski forum: Švajcarska je najinovativnija zemlja na svetu

08.01.2018. 16:16 Priredila: Nataša Stojanović, Izvor: WEF 0

Švajcarska je najinovativnija zemlja na svetu. Njeni kapaciteti za inovacije i kvalitet naučno istraživačkih institucija su samo dva faktora koja su omogućila ovoj maloj alpskoj zemlji da se održi u samom vrhu poslednjeg indeksa konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, prenosi portal Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

"Švajcarske kompanije su spremne da ulažu u istraživanje i razvoj i dobro sarađuju sa univerzitetima kako bi proizvele ekonomiju u kojoj su inovacije na visokom mesto po važnosti", navodi se u tekstu.

Ovaj indeks ocenjuje zemlje po 12 faktora (stubova) konkurentnosti. Zemlje su rangirane prema svakom od njih, a 12-ti je inovacija.

Švajcarska je tako ostala u vrhu ukupne globalne konlurentnosti već šestu godinu zaredom.

SAD  druge, Izrael treći

Sjedinjene Američke države su na drugom mestu, što odgovara i drugom mestu na ukupnom indeksu. One imaju energičan inovativni ekosistem. 

Izrael se nalazi na trećem mestu ove liste zahvaljujući pozitivnim faktorima koji su isti kao i u slučaju Švajcarske.

Izrael ima dobar kapacitet za inovacije, visokokvalitetne naučno istraživačke institucije i puno ulaže u privatni sektor za istraživanje i razvoj. 

Evropa vodi u inovacijama

Na osnovu liste jasno se vidi da Evropa vodi na listi Indeksa inovacija. Naime, od preostalih sedam zemalja na listi čak njih pet su evropske.

Finska ima najviše naučnika i inženjera, dok je Nemačka najjača u ulaganju u istraživanje i razvoj. Dobrom rezultatu Holandije doprineo je visok kvalitet naučno istraživačkih institucija.

Švedska je na sedmom mestu i ima drugu najbolju ocenu za registraciju novih patenata. A u tome je i Danska najbolja.

Japan i Singapur među prvih deset

I Japan i Singapur su među deset zemalja na ovoj listi.

Japan je najveću ocenu dobio za prijavu novih patenata, dok Singapur predvodi u vladinim investicijama u napredne tehnološke proizvode.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tabela:

1. Švajcarska

2. SAD

3. Izrael

4. Finska

5. Nemačka

6. Holandija

7. Švedska

8. Japan

9. Singapur

10. DanskaKomentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Nova nagradna igra, delimo pet knjiga

Nova ekonomija i izdavačka kuća Laguna vas opet nagrađuju. Odgovore ostavljajte u komentarima ispod ovog posta na sajtu, pod punim imenom i prezimenom, a takođe je neophodno da u komentaru ostavit...

13.04.2018. 11:11 Detaljnije