Uživajte u slikama Kiti Kieland koje su deo digitalizovane kolekcije Nacionalnog muzeja Norveške

14.07.2017. 17:46 Norveška u Srbiji 0

Slika "Letnja noć" u Beogradu..

..ili gde god da ste! Nacionalni muzej Norveške je digitalizovao svoju kolekciju tako da možete uživati u preko 33.000 dela više od 5.000 umetnika, uključujući i dela Kiti Kieland (sa slike dole), prenosi sajt ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Letnja%20nockiti

NA SLICI: Letnja noć - Kiti Lange Kieland 

Kiti Lange Kieland (8. oktobar 1843 – 1. oktobar 1914) je bila norveška pejsažna slikarka.

Kieland je rođena u bogatoj porodici u Stavangeru. Godinama je učila kako da crta i slika, ali je tek sa trideset godina dobila dozvolu da se školuje kod profesionalnih umetnika. Tako je otputovala u Karlsruhe 1873. godine gde se obučavala kod Hans Guda. S obzirom na to da je bila žena, bila je primorana da uzima privatne časove kod Guda, umesto da bude sa svojom klasom. Gudova privrženost realizmu je trajno uticala na Kiti što se posebno vidi u njenim kasnijim radovima.

Kiti%20Kilendportret

NA SLICI: Portret  Kiti Lange Kieland

Dve godine kasnije, Kiti napušta Karlsruhe i odlazi za Minhen 1875. godine. Tu se pridružila koloniji norveških umetnika koji su tu živeli i radili. U Minhenu je provela tri godine i tu upoznala Eilifa Petersona koga smatra svojim najvažnijim učiteljem.

Narednih godina je živela i stvarala na jugu Norveške i u Parizu, gde je po prvi put i izložila svoje radove.

Kieland je radila na pojednostavljivanju svojih dela 1890-ih godina pod uticajem Jens Ferdinanda Villumsena. Bila je aktivna i u javnim debatama u vezi sa ženskim pravima.

Kiti%20Kilend

Pred kraj svog života je slabo slikala jer je nekoliko godina patila od demencije i na kraju umrla u Kristianiji 1914. godine.

Ulica u predgrađu zapadno od Osla nosi ime po njoj.

Kiti%20Kilend2

Izvor: Wikipedia

Više na sajtu Nacionalne galerije u Oslu.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Nova nagradna igra, delimo pet knjiga

Nova ekonomija i izdavačka kuća Laguna vas opet nagrađuju. Odgovore ostavljajte u komentarima ispod ovog posta na sajtu, pod punim imenom i prezimenom, a takođe je neophodno da u komentaru ostavit...

13.04.2018. 11:11 Detaljnije