U Egiptu ponovo otvorena drevna biblioteka pravoslavnog manastira Svete Katarine

17.12.2017. 08:50 Beta 0

U Egiptu je posle tri godine restauracije, ponovo otvorena drevna biblioteka pravoslavnog manastira Svete Katarine u južnom Sinaju u kojoj se nalazi više hiljada vekovima starih verskih i istorijskih rukopisa.Obnovljen je istočni deo biblioteke u kojem se nalazi druga po veličini zbirka ranih kodeksa i rukopisa, od koje je brojnija samo kolekcija u biblioteci Vatikana, rekao je monah Damijanos, arhiepiskop manastira Svete Katarine.

Biblioteka sada otvorena za javnost i naučnike

"Biblioteka je sada otvorena za javnost i naučnike", rekao je njegov savetnik Tini Kazamijas, dodavši da renoviranje još traje, ali nije naveo datum završetka.

Svečanosti povodom otvaranja biblioteke u južnom delu Sinaja prisustvovali su egipatski zvaničnici i njihove kolege iz zapadnih zemalja.

U drevnoj biblioteci nalazi se oko 3.300 uglavnom hrišćanskih rukopisa na grčkom, arapskom, sirijskom, gruzijskom, slovenskim i drugim jezicima, kao i više hiljada knjiga i svitaka koji datiraju iz četvrtog veka.

Vekovima stari recepti antičkog lekara Hipokrata

Arheolozi su tokom obnove biblioteke naišli na neke od vekovima starih medicinskih recepata antičkog lekara Hipokrata.

"Najvredniji rukopis u biblioteci je Sinajski rukopis koji datira iz četvrtog veka. To je najdragoceniji rukopis na svetu", istakao je američki monah Džastin, koji radi kao bibliotekar manastira, govoreći o drevnom prepisu Novog zaveta.

Grad Sveta Katarina, u kojem se nalazi jedan od najstarijih pravoslavnih manastira, obilaze i hodočasnici, ali i turisti iz celog sveta.

Manastir je na listi Uneskuove baštine

Pravoslavni manastir Svete Katarine, koji se nalazi i na Uneskuovoj list svetske baštine, nalazi se na poluostrvu Sinaj, koje spaja dva kontinenta, Afriku i Aziju, na mestu gde se, kako se veruje, Mojsiju obratio Gospod.

Dobro očuvani zidovi manastira od velikog su značaja za studije vizantijske arhitekture.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Nova nagradna igra, delimo pet knjiga

Nova ekonomija i izdavačka kuća Laguna vas opet nagrađuju. Odgovore ostavljajte u komentarima ispod ovog posta na sajtu, pod punim imenom i prezimenom, a takođe je neophodno da u komentaru ostavit...

13.04.2018. 11:11 Detaljnije