U ovih pet gradova će vam platiti da dođete da živite

08.11.2017. 16:07 Poslovni dnevnik 0

Različiti gradovi na različitim mestima на svetu mogu imati različite razloge i načine kako da privlače stanovnike da im doseljavaju.

Naprosto, nekada to čine kako bi usrećili one koji tamo već žive.

Ovo je 5 gradova koji praktično plaćaju svima koji žele da žive u njima: 

1. Nijagarini vodopadi, SAD 

Kako bi u svoj grad privukle mlađe ljude, gradske vlasti nude otplaćivanje do 7.000 dolara studentskog kredita svakom mladom diplomiranom čoveku koji im se doseli. Reč je o gradiću koji danas ima 48.000 stanovnika, a kakvi ga problemi sa stanovništvom muče, vidi se iz statistike ako se ide u prošlost. 

2. Ponga, Španija 

Parovi koji se ovde skrase od lokalnih vlasti će dobiti 3.200 dolara podsticaja koje mogu da potroše kako god žele. U ovom mesto u pokrajini Asturija danas živi nešto više od 600 ljudi, u industriji je zaposlen samo jedan jedini stanovnik, u građevinarstvu njih sedam... 

3. Detroit, SAD 

Ovaj grad pokrenuo je program "Challenge Detroit" kojim nudi 2.500 dolara radno sposobnima koji su voljni da se presele u ovaj grad. Najnaseljeniji grad u državi Mičigen danas ima 670.000 stanovnika. U čemu je onda problem? U tome što je grad koji je nekada bio središte automobilske industrije i koječega drugog, 2000. godine imao 950.000 stanovnika. 

4. Kejp Breton, Kanada 

Odseliti ovamo zaista ima smisla. Reč je o ostrvu u državi Nova Scotia, na severozapadu Atlantskog okeana. Na ostrvu Cape Breton živi 132.000 ljudi, od čega u istoimenom okrugu, površine petine Hrvatske, oko 100.000 ljudi. I žele da ih ima još. 

5. Utreht, Holandija 

Svaki stanovnik grada prima zagarantovani mesečni dohodak od 1.000 dolara kao društveni eksperiment. Ovom gradu ne nedostaje ljudi, ima ih nešto više od 300.000 i toliko im ide dobro da eksperimentišu s time da svaki stanovnik ima zagarantovana mesečna primanja, tako da se ukine egzistencijalni pritisak. Sve se čini da će im eksperiment proći odlično.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize