U Vršcu po 60 put održan Grožđenbal - festival vina i dobre zabave

18.09.2017. 11:15 0

Vršac je po 60 put bio domaćin Dana berbe grožđa. Festival je i ove godine okupio veliki broj meštana, al i turista. Poštovaoci vina imali su priliku da uživaju u blagom, slatkom ili oporom ukusu tog pića, a za vojvođanske vinare bila je to još jedna prilika da predstave svoj rad. Ove godine vinari su zauzeli više od 23 štanda, a pored vina bilo je izloženo i grožđe iz Vršačkog vinogorja, al i iz raznih krajeva zemlje.

Grožđenbal je svečano otvorila premijerka Ana Brnabić uz poruku da Srbija mora da čuva tradiciju, kulturno nasleđe.

"Ako postoje dve stvari koje su važne za nas kao zemlju, to je da čuvamo našu tradiciju i kulturno nasleđe, a sa druge strane da podržimo mlade. Bez te dve stvari za nas nema budućnosti, a Srbija je zaslužila i ima potencijal. Vršac ima obe i svaka vam čast," poručila je Brnabić.

Ovogodišnju manifestaciju izuzetno uspešnom ocenila i direktorka Turističke organizacije Vršac Julkica Mitrašinović, koja skromno ističe da je dobar razlog za to bilo lepo vreme:

"Dobro vreme znači i dobru posetu. Ono nas je ovoga puta poslužilo da možemo da sprovedemo sve programe koje smo predvideli. Vršac je za ova četiri dana posetilo preko 100 hiljada gostiju, od čega 20 hiljada iz Rumunije, što je rezultat dobro sprovedenih promocija u Temišvaru i Beogradu. Na broj posetilaca je uticao i aktraktivan muzički program sva četiri dana Grožđebala, kao i bogat i raznovrstan kulturno-umetničkog programa na glavnoj bini i prateći programi. Pored zabavnih aktivnosti organizovali smo i vrlo uspešna predavanja o kategorizaciji objekata i primeni marketinga u prodaji turističkih usluga u domaćoj radinosti, što je za Vršac vrlo interesantno zbog sve većeg interesovanja Vrščana da se bave ovom delatnošću, za čim postoji preka potreba", istakla je Mitrašinović.

Nezaobilazni deo manifestacije svakako je karneval.  Ove godine bilo je ukupno dvadeset učesnika defilea, među kojima su se brojnoj publici predstavili plesni studiji iz Zrenjanina, Srpske Crnje, Pančeva, Leskovca, Vršca, kulturno-umetnička društva, sportski klubovi, klub mačevalaca, klub ljubitelja Vespa motora. Živopisna i vesela karnevalska povorka protezala se od Vladičanskog dvora duž Dvorske ulice i Trga pobede. Karneval je od 2005. godine nezaobilazan deo vršačkih Dana berbe grožđa.

Zaštitna ličnost grožđebala je Vinko Lozić, lik iz dela poznatog srpskog pisca i Vrščanina Jovana Sterije Popovića.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Evo zašto kafu ne treba piti na prazan želudac

Prvo što uradite ujutro je da popijete kafu - na prazan želudac? Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku, piše portal Zadovoljna.hr. Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, a...

19.03.2018. 15:46 Zadovoljna.hr Detaljnije

Lista najskupljih i najjeftinijih plaža sveta

Luksuzni životni stil kao svoju suštinu ima uživanje u životu, odnosno najboljim iskustvima koja su vam ponuđena… Često se skupocene stvari povezuju sa uživanjem u životu, ali, ne mora uvek nešto ...

17.03.2018. 09:51 LUXLife Detaljnije

NASA: Svemir menja gene

Preliminarni rezultati iz studije NASA "Blizanci" otkrilo da se sedam odsto gena astronauta Skota Kelija nije vratilo u normalu dve godine posle njegovog povratka na Zemlju, prenosi CNN. Studija j...

16.03.2018. 14:28 FoNet Detaljnije