Umro Hju Hefner (91) osnivač Plejboja

28.09.2017. 09:00 Hina 0

Hju Hefner, osnivač Plejboja (Playboy), preminuo je u sredu u 91. godini.

Hefner je preminuo u svom domu okružen najmilijima, saopštila je kompanija Plejboj.

Bio je američki preduzetnik, najpoznatiji po tome što je 1953. godine osnovao 'lifestyle' časopis za muškarce - Plejboj.

Prvi broj poznat je po tome što je na naslovnici bila fotografija gole glumice Merilin Monro, a prodavao se za 50 centi i objavljen je bez datuma u slučaju da ne bi bilo drugog izdanja. Prvo izdanje se rasprodalo za nekoliko nedelja.

Rođen je u Čikagu, a počeo je kao novinar u Esquireu. Bio je i glavni kreativni direktor kompanije Plejboj.

Zahvaljujući uspehu Plejboja, postao je milioner, a njegova neto vrednost u vreme smrti procenjuje se na više od 43 miliona dolara.

Hefner je bio i politički aktivista i filantrop koji je bio aktivan po nizu javnih pitanja. Bio je i veteran Drugog svetskog rata.

Časopis Plejboj izlazi jednom mesečno i donosi fotografije golih žena, kao i razne članke o modi, sportu, proizvodima i javnim ličnostima.

Za njega su svoje kratke priče pisali i poznati pisci poput Artura Klarka, Jana Fleminga, Vladimira Nabokova i Margaret Etvud, a za taj časopis radili su i mnogi poznati fotografi.

Osim glavnog časopisa u SAD, posebna nacionalna izdanja Plejboja izdaju se širom sveta.


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Evo zašto kafu ne treba piti na prazan želudac

Prvo što uradite ujutro je da popijete kafu - na prazan želudac? Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku, piše portal Zadovoljna.hr. Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, a...

19.03.2018. 15:46 Zadovoljna.hr Detaljnije

Lista najskupljih i najjeftinijih plaža sveta

Luksuzni životni stil kao svoju suštinu ima uživanje u životu, odnosno najboljim iskustvima koja su vam ponuđena… Često se skupocene stvari povezuju sa uživanjem u životu, ali, ne mora uvek nešto ...

17.03.2018. 09:51 LUXLife Detaljnije

NASA: Svemir menja gene

Preliminarni rezultati iz studije NASA "Blizanci" otkrilo da se sedam odsto gena astronauta Skota Kelija nije vratilo u normalu dve godine posle njegovog povratka na Zemlju, prenosi CNN. Studija j...

16.03.2018. 14:28 FoNet Detaljnije