VIDEO Najbolji baristi se takmičili ko će napraviti vrhunsku kafu

14.09.2017. 16:39 Nataša Stojanović 0

Međunarodno takmičenje barista za 2017. godinu održano je juče u Šimanovcima, u organizaciji Strauss Coffee, u okviru koje posluje Strauss Adriatic. Sedmoro najboljih barista iz Nemačke, Izraela, Ukrajine, Poljske, Rumunije, Rusije i Srbije pokazali su svoje umetničke veštine u pripremi vrhunskog espresa, napitaka sa mlekom i specijaliteta od kafe. 

Ove godine fokus takmičenja je bio jedinstveni Latte Art, a baristi su kroz tradicionalni Latte art i "free pour" tehniku još jednom pokazali da su crteži u šoljicama kafe zaista posebna vrsta umetnosti.

Takmičari su bili ocenjivani po ukusu napitka, prezentaciji, tehničkim veštinama i umetničkom prikazu. Svako od barista služio je po dva dekorisana napitka iz sve tri takmičarske faze senzornim i tehničkim sudijama za samo 12 minuta.

Sedmočlani internacionalni žiri je titulu najboljeg bariste međunarodnog Strauss Coffee takmičenja 2017, dodelio Kristofu Pičeti iz Poljske. Drugo i treće mesto, zauzeli su baristi Jasmina Stamenić iz Srbije i Lucijan Enea iz Rumunije. 

Na čelu žirija bio je Šaj Baniel iz Izraela, čije je treninge prošlo desetine hiljada barista.

"Konkurencija je bila jaka, svi takmičari su veliki profesionalci. Uživao sam u druženju, maestralnim izvođenjima u pripremi napitaka i u čitavoj atmosferi takmičenja koje je odlično organizovao Strauss Adriatic. Sviđaju mi se Srbija i Beograd. Beograda je grad gostoljubivih i vedrih ljudi, koji znaju istinski da uživaju u kafi", rekao je pobednik takmičenja, barista iz Poljske, Kristof Pičeta.

Iz kompanije Strauss Adriatic istakli su da su na takmičenju učestvovali odlični baristi koji su, inače, zaposleni  u kompaniji Strauss Coffee. Prošle godine takmičenje je organizovano u Nemačkoj, a pobednik je bio naš barista Marko Maksimović, koji je ove godine bio član žirija

Posetioci su i ovog puta imali priliku da vide kako najbolji baristi svoju emociju i strast prenose u šoljicu kafe. 

A Strauss Coffee je organizacijom ovogodišnjeg takmičenja još jednom dokazao da ljubav prema kafi i načinu njenog konzumiranja nema granice, poručili su iz kompanije Strauss Adriatic.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Evo zašto kafu ne treba piti na prazan želudac

Prvo što uradite ujutro je da popijete kafu - na prazan želudac? Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku, piše portal Zadovoljna.hr. Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, a...

19.03.2018. 15:46 Zadovoljna.hr Detaljnije

Lista najskupljih i najjeftinijih plaža sveta

Luksuzni životni stil kao svoju suštinu ima uživanje u životu, odnosno najboljim iskustvima koja su vam ponuđena… Često se skupocene stvari povezuju sa uživanjem u životu, ali, ne mora uvek nešto ...

17.03.2018. 09:51 LUXLife Detaljnije

NASA: Svemir menja gene

Preliminarni rezultati iz studije NASA "Blizanci" otkrilo da se sedam odsto gena astronauta Skota Kelija nije vratilo u normalu dve godine posle njegovog povratka na Zemlju, prenosi CNN. Studija j...

16.03.2018. 14:28 FoNet Detaljnije