VIDEO: Prodaje se ostrvo u Šetlandskom arhipelagu, prazno već 80 godina

23.09.2017. 09:49 B92 0

Ostrvo površine 98 hektara u Šetlandskom arhipelagu koje već 80 godina nema nijednog stanovnika, prodaje se na aukciji po ceni od 595.000 funti.

Nalazi se u pokrajini Nort Ro i pripada porodici Dejvida Mareja više od 150 godina. Na ostrvu se nalaze kuće u kojima niko ne živi. 

To područje u narodu je poznato kao Fetlend, turistički je privlačno, pogotovo za bogatu klijentelu. Vlasnik Dejvid Marej kaže da su zdravstveni problemi razlog zašto prodaje ostrvo, a njegov otac Daglas poslednja je osoba koja se rodila na tom ostrvu, 1944. godine. 

Što se tiče pristupa ostrvu, može se doći pešice, džipom ili brodićem. Marej priznaje da mu je teško da napusti ostrvo, ali jednostavno je primoran na to. 

"Mesto poput ovog je nezamislivo, ovakvog mesta nema nigde. Priroda je prekrasna", kaže Marej, na čijem ostrvu se nalaze 23 zgrade. 

Pogodno je za šetnje i uživanje u prirodi, a njegovo područje čak je istraživano virtualno putem simulacije video igrica u jednom muzeju u gradu Lerviku. Ta simulacija omogućava korisnicima da šetaju ostrvskim krajolikom i upoznaju ga. Ipak, još nema zainteresovanih kupaca.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Evo zašto kafu ne treba piti na prazan želudac

Prvo što uradite ujutro je da popijete kafu - na prazan želudac? Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku, piše portal Zadovoljna.hr. Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, a...

19.03.2018. 15:46 Zadovoljna.hr Detaljnije

Lista najskupljih i najjeftinijih plaža sveta

Luksuzni životni stil kao svoju suštinu ima uživanje u životu, odnosno najboljim iskustvima koja su vam ponuđena… Često se skupocene stvari povezuju sa uživanjem u životu, ali, ne mora uvek nešto ...

17.03.2018. 09:51 LUXLife Detaljnije

NASA: Svemir menja gene

Preliminarni rezultati iz studije NASA "Blizanci" otkrilo da se sedam odsto gena astronauta Skota Kelija nije vratilo u normalu dve godine posle njegovog povratka na Zemlju, prenosi CNN. Studija j...

16.03.2018. 14:28 FoNet Detaljnije