Zaposleni koji spavaju do šest sati manje plaćeni, rade prekovremeno i nemaju vremena za odmor

04.05.2017. 13:12 0

Istraživanje sprovedeno u 11 evropskih zemalja na preko 58.500 ispitanika pokazalo je da se zaposlenici koji spavaju šest i manje sati tokom radne nedelje u većoj meri žale na stres na poslu, prekomerno rade, niže su plaćeni, imaju više prekovremenih sati i nedostaje im slobodnog vremena za opuštanje, objavio je portal MojPosao.

Istraživanje "Stres i spavanje" sproveo je međunarodni servis Paylab.com i portal MojPosao, a učestvovale su Hrvatska, Latvija, Mađarska, Litvanija, Estonija, Poljska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Češka i Slovačka. MojPosao je prikazao rezultate dobijene od 6000 ispitanika iz Hrvatske.

Oko 40 posto ispitanika iz Hrvatske tokom radne nedelje u proseku spava 6 do 7 sati dnevno, jednako žene i muškarci. Trećina ispitanika spava između 7 i 8 sati, a petina 5 ili 6 sati, dok samo 4 posto spava više od 8 sati dnevno.

Prema godinama, najduže spavaju najmlađi, gotovo 40 posto ispitanika u dobu do 24 godine u proseku spava 7 do 8 sati dnevno, a sat vremena manje spava njih 37 posto. Najmanje spavaju ispitanici stariji od 55 godina - samo ih četvrtina spava 7 do 8 sati dnevno, dok ih gotovo pola spava od 6 do 7 sati.

Najmanje spavaju oni s najnižim mesečnim platama, ispod 4 500 kuna, samo ih trećina spava sedam ili više sati dnevno. Oko 40 posto ispitanika s višim mesečnim primanjima spava sedam ili više sati, kao i 34 posto ispitanika s prosečnim plaćama od 4500 do 6750 kuna.

Stres na poslu u najmanjoj mjeri doživljavaju najmlađi ispitanici, a petina ih je izjavila kako uopšte ne doživljavaju stres. Najveću količinu stresa doživljavaju ispitanici u dobi od 35 do 44 godine, a samo 8 posto ne doživljava stres. Samo pet posto starijih od 55 godina ne doživi stres na poslu.

Ispitanici koji u proseku spavaju manje doživljavaju veći stres na poslu - čak 97 posto onih koji u prosjeku spavaju manje od 5 sati izjavilo je da su izloženi stresu. S druge strane, oko 80 posto onih koji spavaju više od osam sati izjavilo je kako ne osećaju stres na radnom mestu.

Najčešći uzroci stresa na poslu su neravnoteža poslovnog i privatnog života, radni uslovi, ali i putovanje na i s posla. Organizacione promene firme u kojoj rade kao stres doživljava četvrtina ispitanika, a petina je pod stresom zbog loših međuljudskih odnosa. Samo 15 posto ispitanika izjavilo je kako im stres na poslu predstavlja previše posla, a 12 posto žali se da im stres uzrokuju prekovremeni sati.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale pri?e i analize

Nova nagradna igra, delimo pet knjiga

Nova ekonomija i izdavačka kuća Laguna vas opet nagrađuju. Odgovore ostavljajte u komentarima ispod ovog posta na sajtu, pod punim imenom i prezimenom, a takođe je neophodno da u komentaru ostavit...

13.04.2018. 11:11 Detaljnije