Sandra Elezović, Campus France Beograd

Vrhunsko obrazovanje po razumnoj ceni

  • Broj 53, septembar 2018.

  • Biljana Stepanović

  • 0

Za master studije postoji veliki broj mogućnosti za stipendije i finansijsku pomoć koje studenti mogu da iskoriste. Zato nije iznenađujuće što je Francuska u oblasti obrazovanja jedna od vodećih zemalja na svetu. To je četvrta zemlja sveta, iza SAD, Velike Britanije i Australije, koja prima inostrane studente koji odluče da započnu ili nastave svoje studije, i prva neanglofona zemlja

Pored tradicionalnog interesovanja mladih i ambicioznih ljudi iz Srbije za studije na britanskim i američkim fakultetima, koji su preskupi i za mnoge nedostižni, sve više njih konkuriše i na raznim univerzitetima u evropskim zemljama. Francuska je zemlja koja organizovano, preko sistema Campus France, ohrabruje zainteresovane srednjoškolce i studente da svoj akademski život nastave na nekom od francuskih fakulteta, posebno imajući u vidu da se na državnim fakultetima ne plaća školarina. O tome smo razgovarali sa Sandrom Elezović, koja je u Francuskom institutu u Beogradu zadužena za pomoć i podršku mladima koji žele da odu na studije u Francusku.

Kako procenjujete interesovanje srpskih studenata za akademsko usavršavanje u Francuskoj poslednjih godina?

Srpski studenti su tradicionalno zainteresovani za francusko visoko školstvo, iako postoje periodi kada je ta zainteresovanost veća, kao i oni kada malo opada, što zavisi od različitih faktora: finansijskih, jezičkih ili nedovoljne informisanosti, ali bi se moglo, bez sumnje, reći da poslednjih godina postoji izvesna statistička stabilnost kada je reč o broju studenata koji odlaze, čak je i u blagom porastu iz godine u godinu. Svi aspekti francuskog visokog obrazovanja podjednako su interesantni i privlačni za srpske studente: međunarodno priznate diplome, napredne mogućnosti za naučna istraživanja, veliki broj raznovrsnih diploma, kao i brojni profesionalni i strukovni programi koje nudi mreža od 3.500 visokoobrazovnih ustanova u Francuskoj. Ključni faktor pri odlučivanju za srpske studente jeste činjenica da je Francuska otvorena zemlja i da su međunarodni studenti iz celog sveta više nego dobrodošli pošto imaju iste upisne ulove kao i zahteve u pogledu školarina na državnim univerzitetima kao i francuski studenti ili studenti iz zemalja EU. Treba dodati i da Vlada Republike Francuske pokriva veliki deo stvarnih troškova za svakog studenta koji pohađa francuske visokoobrazovne ustanove. Svi studenti na državnim fakultetima oslobođeni su plaćanja školarina. Jedan student na državnom fakultetu košta francusku državu između 10.000 i 14.000 evra godišnje ili u proseku 11.740 evra, a on plati samo upisnu administrativnu taksu koja je u prethodnoj godini, primera radi, iznosila za osnovne studije po godini samo 189 evra, 264 evra za mastere i 391 evro za doktorate. Francuska se veoma brzo prilagođava savremenim tokovima i trendovima i pruža mogućnost da inostrani studenti biraju preko 1.330 programa koji se odvijaju na engleskom jeziku iz velikog broja oblasti širom Francuske i taj broj raste iz godine u godinu.

Koje su glavne koristi i prednosti za studente koji se opredele za studije u Francuskoj?

Studenti dobijaju visokokvalitetno obrazovanje i međunarodno priznate diplome po razumnim cenama. Imaju mogućnost da steknu i praktična znanja pored teorijskih počev od prve godine osnovnih studija, pošto Francuzi veruju u devizu „learning by doing“. Francuska ima dugu i izuzetno kvalitetnu tradiciju i dostignuća u brojnim naučnim i tehnološkim disciplinama, kao i istraživačkim oblastima. Navedimo samo neka od njih: 16 Fildsovih medalja iz oblasti matematike, 62 Nobelove nagrade iz brojnih disciplina poput hemije, fizike, medicine, ekonomije, ali i književnosti… Francuska je peta ekonomija sveta, a druga u Evropi, prva turistička destinacija na svetu. Francuska ima 31 preduzeće među prvih 500 na svetu. Brojne francuske industrijske grupe su lideri u svom sektoru i prisutne su širom sveta: Airbus, Total, Orange, Sanofi, LVMH, L’Oréal, Danone. Francuska je i zemlja inovacija i savremenih tokova: danas je to zemlja Evrope sa 100 najinovativnijih preduzeća. Ona ima i 71 centar za razvoj konkurentnosti koji predstavlja atraktivan eko-sistem koji objedinjuje laboratorije, univerzitete, startapove kao i velika preduzeća. Čuveni French Tech, sa uloženih 200 miliona evra, podržava razvoj digitalnih preduzeća i privlači mlade talente. Stoga je logično što gotovo 350.000 inostranih studenata bira Francusku svake godine za svoje studije kako bi proširili svoja znanja, vidike i savladali čuvena francuska umeća i veštine u raznovrsnim oblastima. Za master studije postoji veliki broj mogućnosti za stipendije i finansijsku pomoć koje studenti mogu da iskoriste. Uzevši u obzir sve te činjenice, nije iznenađujuće što je Francuska u oblasti obrazovanja jedna od vodećih zemalja na svetu. To je četvrta zemlja sveta, iza SAD, Velike Britanije i Australije, koja prima inostrane studente koji odluče da započnu ili nastave svoje studije, i prva neanglofona zemlja. Biti student u Francuskoj veoma je privilegovan status koji  obezbeđuje posebne pogodnosti i pruža priliku da u potpunosti uživa u novom životnom okruženju, pošto svi znamo koliko ta zemlja prirasta za srce svojim posebnim načinom i stilom življenja, gastronomijom, turizmom, umetničkim i kulturnim događajima, modom, dizajnom… lifestyle-om, ali i inovativnom industrijom i dinamičnom ekonomijom.

Nastavak teksta možete pročitati u 53. broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija".

pošaljite komentar

Nema komentara