Čelnici Rima na sudu zbog neugledne novogodišnje jelke nazvane Šugavko

20.12.2017. 09:57 N1 0
Rimski Šugavko je na društvenim mrežana proglašen najružnijim božićnim drvom na svetu FOTO: Instagra Rimski Šugavko je na društvenim mrežana proglašen najružnijim božićnim drvom na svetu FOTO: Instagra

Slučaj neugledne rimske novogodišnje jelke dobiće sudski epilog, jer su udruženja za zaštitu potrošača od suda nadležnog za javnu potrošnju zatražila istragu o mogućem rasipanju gradskog novca na božićnu dekoraciju koja je razočarala Rimljane.

Sporno božićno stablo je 21 metar visoka smreka doneta u Rim s Dolomita, koja je odmah izazvala talas kritika jer izgleda jadno, naročito u poređenju sa blještavim i raskošnim jelkama postavljenim u Milanu, večnom suparniku Večnog Grada.

Udruženja u svojoj prijavi sudu nadležnom za trošenje sredstava iz javnih proračuna, traže otvaranje istrage kako bi se utvrdilo je li nabavkom ovakvog "gotovo mrtvog" stabla načinjena šteta proračunu, odnosno jesu li sredstva bačena na štetu drugih usluga i potreba javnosti.

Za rimsku božićnu smreku navodno je plaćeno 50.000 evra, bez javnog tendera, a to je gotovo tri puta više nego prošle godine, tvrde rimski građanski aktivisti.

Udruženja potrošača su, osim istrage, zatražila i uklanjanje "očito mrtve smreke, koja je sramotan prizor za građane i turiste" sa trga u centru Rima.

Gradsku božićnu jelku postavljenu na rimskoj Piazzi Veneziji, Rimljani upoređuju sa četkom za čišćenje toaleta i prozvali su je "Šugavko". 

Rimski "Šugavko" predmet je ismevanja na društvenim mrežama i ima već i svoj Twitter nalog sa porukom "imam više pratilaca nego grančica".

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cena nafte raste neverovatnom brzinom

Cena fjučersa severnomorske nafte "brent" za isporuku u junu skočila je za 1,0 odsto na 74,23 dolara za barel u trgovanju na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa . Poslednji put kada je "brent" dos...

19.04.2018. 13:46 Tanjug Detaljnije

Dolarski indeks trgovao na 89,49 poena

Američki dolar je zadržao dobitke nakon uspona sa tronedeljnog minimuma. Jenjavanje bojazni od trgovinskog rata ponovo je podstaklo tražnju za rizičnijom imovinom među investitorima.  Dolarski in...

19.04.2018. 10:07 B92 Detaljnije