Štrajk solidarnosti u Izraelu zbog otpuštanja radnika iz farmaceutskog giganta Teva

18.12.2017. 10:12 Beta 0
Teva planira da otpusti 1.750 radnika FOTO: tevapharm.com Teva planira da otpusti 1.750 radnika FOTO: tevapharm.com

Letovi s izraelskog međunarodnog aerodroma Ben Gurion kraj Tel Aviva suspendovani su danas zbog štrajka protiv plana farmaceutskog giganta Teve da otpusti radnike.

Vazdušni saobraćaj zaustavljen je u 8.00 po lokalnom vremenu nakon što je moćno udruženje sindikata Histadrut apelovalo da se štrajkuje četiri sata.

Mnogi avioni poleteli su ranije tako da je samo sedam letova otkazano zbog štrajka, navode izvori na koje se poziva Frans pres.

Planirano je da štrajk solidarnosti obuhvati luke, banke, ministarstva i bolnice prvog radnog dana u nedelji, najavio je Histadrut.

Teva najveći svetski proizvođač generičkih lekova otpustiće 1.750 radnika u Izraelu u okviru plana da bez posla ostane 14.000 zaposlenih globalno.

To je više od četvrtine globalne radne snage od 55.000, uključujući 7.000 zaposlenih u Izraelu.

Protesti se očekuju i ispred Netanjahuove kancelarije u Jerusalimu. Netanjahu će se sastati s izvršnim direktorom Teve Kare Šulcom u narednim danima da pokuša da ga ubedi da smanji broj otpuštenih, najavio je njegov kabinet.

Problemi su nastali, između ostalog, zbog isteka patenta za lek Copaxone za multiplu sklerozu. Očekuje se da će Teva uštedeti tri milijarde dolara do kraja 2019. godine planom restrukturiranja.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Raste proizvodnja nafte u SAD-u

Proizvodnja nafte u SAD je u porastu i prognozira se da će ove godine premašiti proizvodnju u Saudijskoj Arabiji i Rusiji. Američka proizvodnja nafte, koja je već porasla na najviši nivo u skoro 5...

19.01.2018. 13:46 Tanjug Detaljnije