Švajcarska filijala J.P.Morgan-a ozbiljno kršila propise o sprečavanju pranja novca

22.12.2017. 14:00 Beta 0
JP Morgan kršio zakon u slučaju malezijskog suverenog investicionog fonda 1MDB JP Morgan kršio zakon u slučaju malezijskog suverenog investicionog fonda 1MDB

Švajcarska filijala američke banke J.P.Morgan je "ozbiljno kršila" propise o sprečavanju pranja novca u slučaju malezijskog suverenog investicionog fonda 1MDB.

To je saopštio regulator švajcarskog finansijskog tržišta (FINMA).

Agencija FINMA je navela da švajcarski ogranak banke sa Volstrita banke "nije uspeo da na adekvatan način identifikuje" povećane rizike od pranja novca u slučaju "korumpiranog" državnog investicionog fonda, koji je u centru skandala vezanog za ogromnu proneveru, prenosi agencija AP. 

FINMA je saopštila da je zaključila izvršni postupak protiv J.P.Morgana u junu, i da nije uvodila nikakve kazne, što je mogući znak da bilo kakva dobit koju je banka stekla navodnim kršenjem propisa nije bila značajna, ocenjuje američka agencija. 

U saopštenju se navodi da je J.P. Morgan prihvatao "nepotpune ili nekonzistentne informacije od klijenata" bez dalje provere ili zahteva da se ti iskazi dokumentuju, što ukazuje na manjkavosti bančinog sistema nadzora i kontrole. 

Švajcarsko telo za nadzor finansijskog tržišta je dodalo da je o slučaju obavestilo američku Kancelariju za kontrolu deviznih poslova, u čijoj je J.P. Morgan punoj nadležnosti. 

J.P. Morgan je pokazao "dobru saradnju" i nije se žalio na odluku FINMA, koja je konačna i obavezujuća, dodaje se u saopštenju.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Kome je osnivač Ikea ostavio svoje bogatstvo?

Osnivač kompanije Ikea Ingvar Kamprad preminuo je 27. januara. Iza sebe je ostavio najvećeg svetskog proizvođača nameštaja, tri sina i poprilično bogatstva. A možda vas zanima i ko će sve to nasle...

22.03.2018. 12:20 B92 Detaljnije