Šveđani grade tornjeve sa gigantskim farmama u kojima će se povrće gajiti u vodi

19.11.2017. 10:43 B92 0
Prvi Plantagon toranje već se gradi u Švedskoj Prvi Plantagon toranje već se gradi u Švedskoj

Švedska kompanija Plantagon predlaže izgradnju tornjeva sa gigantskim farmama u zatvorenom. Kompanija je jedan takav toranj već počela da gradi u Švedskoj.

Toranj pod nazivom Svetska prehrambena zgrada u Linkopingu radće hidroponično, što znači da će povrće rasti bez tla, u hranjivoj vodenoj otopini. Direktor kompanije Hans Hassle za je kazao da će farma uglavnom biti automatizovana.

Izgradnja ovog tornja vrednog 40 miliona dolara počela je 2012. godine, a otvaranje se očekuje početkom 2020. godine. 

U oko dve trećine tornja nalaziće se kancelarije, a ostatak će biti namenjen farmi. 

Usevi će rasti pomoću prirodnog sunčevog svetla i LED dioda koje će biti kalibrirane na specifične svetlosne frekvencije kako bi se proizvodnja povećala. Mnoge poslove na farmi će obavljati roboti, zbog čega će operativni troškovi biti niži. 

U tornju će se nalaziti i pijaca na kojoj će ljudi moći da kupuju povrće, a lokalni restorani i trgovci moći će da kupuju hranu od Plantagona. Plantagon je dizajnirao još jednu sličnu farmu u obliku globusa, ali još uvek nema planove za izgradnju. 

Iz kompanije se nadaju da će njihov toranj podstaći i gradove širom sveta na izgradnju velikih farmi u zatvorenom.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Kome je osnivač Ikea ostavio svoje bogatstvo?

Osnivač kompanije Ikea Ingvar Kamprad preminuo je 27. januara. Iza sebe je ostavio najvećeg svetskog proizvođača nameštaja, tri sina i poprilično bogatstva. A možda vas zanima i ko će sve to nasle...

22.03.2018. 12:20 B92 Detaljnije