AFP: Na pomolu rivalstvo Angele Merkel i Emanuela Makrona o vođstvu u Evropi

16.07.2017. 15:44 Beta 0
Angela Merkel je jedna od najmoćnijih žena u svetu Angela Merkel je jedna od najmoćnijih žena u svetu

Iza osmeha oko obnovljene dinamike francusko-nemačkih odnosa i Evrope, na pomolu je rivalstvo Emanuela Makrona i Angele Merkel o vođstvu u Evropi, ocenila je danas agencija Frans pres.

"Diplomatski puč" koji je ove nedelje organizovao novi francuski predsednik pozivajući američkog predsednika Donalda 

Trampa na državni praznik kao i nedavna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Francuskoj, predstavlja primer preraspodele uloga liderstva u Evropi.

"Francuska je ponovo u igri", ocenio je predsednik Fondacije Šuman specijalizovane za evropska pitanja Žan-Dominik Djulijani. 

Nemačka kancelarka je nekoliko godina bila dominantna na evropskoj diplomatskoj sceni.

Merkelova je bila najviše citirana u anglosaksonskim medijima posle odluke Velike Britanije da istupi iz članstva u EU, potom posle izbora Trampa u SAD u kojima je predstavljena kao "novi lider slobodnog sveta prema rastućem populizmu i autoritarizmu.

Sama nemačka kancelarka ne voli da je na taj način gledaju. Njena dominantnija uloga u Evropi više je rezultat date situacije nego njene volje za tim, navela je francuska agencija.

Doskorašnji francuski predsednik Fransoa Oland suočen sa ekonomskim problemima u zemlji i sve većom nepopularnošću nije imao dovoljno prostora da se glas Francuske čuje u rešavanju nekih pitanja u Evropi.

Velika Britanija se zbog Bregzita sama udaljila kao mogući lider u Evropi, dok je Poljska kritikovana zbog autoritarizma, a Italija i Španija ekonomski su oslabljene.

Dolaskom Makrona na vlasti u Francuskoj uloga liderstva se može promeniti.

Nemački diplomatski izvori rekli su da su iznenadjeni dolaskom Trampa u Pariz. List Špigl je ocenio da je Makron tim gestom želeo da "laska Trampu, ali i da provuče zamisao da je mogući lider u Evropi".

Makron je odlučio da Trampa "vrati i krug" da ne bi bio izolovan, dok je Angela Merkel zauzela čvrst stav prema američkom predsedniku kojeg stalno kritikuje zbog protekcionizma ili odluke da se SAD povuku iz medjunarodnog sporazuma o klimatskim promenama.

Mediji u Švajcarskoj ocenjuju da bi Makron mogao da zameni nemačku kancelarku, koja se ne bi tome protivila jer se priprema za parlamentarne izbore i ne želi da samo Nemačka "drži uzde Evrope".

AFP zaključuje da će "trenutak istine" o vodećoj ulozi u Evropi biti tek posle izbora u Nemačkoj zakazanih u septembru.


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Vladimir Putin: Želimo više MMF-a

MMF igra važnu ulogu u očuvanju globalne finansijske stabilnosti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa direktorkom MMF Kristin Lagard. Putin je u Streljni, svojoj peterburško...

25.05.2018. 09:43 B92 Detaljnije