AFP: Na pomolu rivalstvo Angele Merkel i Emanuela Makrona o vođstvu u Evropi

16.07.2017. 15:44 Beta 0
Angela Merkel je jedna od najmoćnijih žena u svetu Angela Merkel je jedna od najmoćnijih žena u svetu

Iza osmeha oko obnovljene dinamike francusko-nemačkih odnosa i Evrope, na pomolu je rivalstvo Emanuela Makrona i Angele Merkel o vođstvu u Evropi, ocenila je danas agencija Frans pres.

"Diplomatski puč" koji je ove nedelje organizovao novi francuski predsednik pozivajući američkog predsednika Donalda 

Trampa na državni praznik kao i nedavna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Francuskoj, predstavlja primer preraspodele uloga liderstva u Evropi.

"Francuska je ponovo u igri", ocenio je predsednik Fondacije Šuman specijalizovane za evropska pitanja Žan-Dominik Djulijani. 

Nemačka kancelarka je nekoliko godina bila dominantna na evropskoj diplomatskoj sceni.

Merkelova je bila najviše citirana u anglosaksonskim medijima posle odluke Velike Britanije da istupi iz članstva u EU, potom posle izbora Trampa u SAD u kojima je predstavljena kao "novi lider slobodnog sveta prema rastućem populizmu i autoritarizmu.

Sama nemačka kancelarka ne voli da je na taj način gledaju. Njena dominantnija uloga u Evropi više je rezultat date situacije nego njene volje za tim, navela je francuska agencija.

Doskorašnji francuski predsednik Fransoa Oland suočen sa ekonomskim problemima u zemlji i sve većom nepopularnošću nije imao dovoljno prostora da se glas Francuske čuje u rešavanju nekih pitanja u Evropi.

Velika Britanija se zbog Bregzita sama udaljila kao mogući lider u Evropi, dok je Poljska kritikovana zbog autoritarizma, a Italija i Španija ekonomski su oslabljene.

Dolaskom Makrona na vlasti u Francuskoj uloga liderstva se može promeniti.

Nemački diplomatski izvori rekli su da su iznenadjeni dolaskom Trampa u Pariz. List Špigl je ocenio da je Makron tim gestom želeo da "laska Trampu, ali i da provuče zamisao da je mogući lider u Evropi".

Makron je odlučio da Trampa "vrati i krug" da ne bi bio izolovan, dok je Angela Merkel zauzela čvrst stav prema američkom predsedniku kojeg stalno kritikuje zbog protekcionizma ili odluke da se SAD povuku iz medjunarodnog sporazuma o klimatskim promenama.

Mediji u Švajcarskoj ocenjuju da bi Makron mogao da zameni nemačku kancelarku, koja se ne bi tome protivila jer se priprema za parlamentarne izbore i ne želi da samo Nemačka "drži uzde Evrope".

AFP zaključuje da će "trenutak istine" o vodećoj ulozi u Evropi biti tek posle izbora u Nemačkoj zakazanih u septembru.


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Akcije Tviter-a pale za više od deset odsto

Akcije društvene mreže Tviter su pale za više od deset odsto, nakon što je ta platforma razočarala investitore stagnacijom broja aktivnih mesečnih korisnika. Tviter je u tri meseca zaključno sa 30...

27.07.2017. 16:29 Tanjug Detaljnije