Američka centralna banka očekuje značajniji privredni rast

14.12.2017. 10:03 Beta 0
Američka centralna banka juče podigla kamatne stope Američka centralna banka juče podigla kamatne stope

Američka centralna banka (FED) koja je juče podigla kamatne stope po treći put ove godine, očekuje  značajniji privredni rast 2018. i nastavak smanjenja stope nezaposlenosti na ispod 4%.

Kako je tržište očekivalo, osnovne kamatne stope su povećane između 1,25% i 1,50%, navodi se u saopštenju objavljenom posle sastanka Monetarnog odbora (FOMC). To je treće povećanje cene kredita za godinu dana.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD očekuje se da će u 2018. godini porasti 2,5% na godišnjem nivou, odnosno 0,4 poen više nego što se očekivalo u septembru, u skladu sa novim projekcijama FOMC. A stopa nezaposlenosti bi trebalo da bude 3,9% (dok se ranije procenjivalo 4,1%).

Izgleda da neki članovi Odbora računaju na poresku reformu koju je želeo predsednik Donald Tramp i koja se upravo razmatra u Kongresu SAD, što bi moglo povećati privrednu aktivnost. Ta reforma donosi znatne poreske olakšice za preduzeća i koštaće državnu kasu između 1.000 i 1.500 milijardi dolara tokom deset godina.

"Komisija i dalje očekuje da, uz postepeno prilagođavanje monetarne politike, ekonomske aktivnosti i uslovi na tržištu rada i dalje jačaju", saopštio je FED ne pominjući tu reformu.

FED je takođe naglasio da ovogodišnji uragani koji su razorili Teksas, Luizijanu i Floridu, nisu uticali na ekonomske izglede.

Fed je ostavio neizmenjenu svoju prognozu inflacije 2018. na 1,9%, ali je neznatno revidirao naviše procenu za 2017. na 1,7% (+0,1), što je i dalje ispod cilja od 2%.

Za 2017. godinu koja se završava, Fed je optimističniji sa očekivanim rastom BDP-a od 2,5%, dok je septembra očekivao 2,4%.

Ako bi se to potvrdilo, rast američke ekonomije bi se približio očekivanjima administracije Trampa koja bi želela da se rast poveća na 3% ili više od toga. U trećem kvartalu, američki BDP je porastao na godišnjem nivou za 3,3% posle 3% u drugom kvartalu i 1,2% u prvom tromesečju.


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Kome je osnivač Ikea ostavio svoje bogatstvo?

Osnivač kompanije Ikea Ingvar Kamprad preminuo je 27. januara. Iza sebe je ostavio najvećeg svetskog proizvođača nameštaja, tri sina i poprilično bogatstva. A možda vas zanima i ko će sve to nasle...

22.03.2018. 12:20 B92 Detaljnije