Angela Merkel neće u manjinsku vladu, hoće samo u koaliciju sa Socijaldemokratama

27.11.2017. 11:19 DW 0
Angela Merkel je ovog puta tesno pobedila, a sada se susreće i s novim problemom Angela Merkel je ovog puta tesno pobedila, a sada se susreće i s novim problemom

Hrišćansko-demokratska unija nemačke kancelarke Angele Merkel odlučila je da želi u koaliciju samo sa Socijaldemokratama, odbacivši mogućnost manjinske vlade.

Kako prenosi Dojče vele (DW), kasno sinoć, posle četvoročasovnog sastanka rukovodstva CDU, premijer Šlezvig-Holštajna Danijel Ginter rekao je da se predsedništvo stranke jednoglasno založilo za razgovore sa Socijaldemokratama.

Cilj je održiva vlada sa parlamentarnom većinom.

"To je velika koalicija", rekao je Ginter. 

Posle neuspešnih razgovora o takozvanoj Jamajka koaliciji sa FDP i Zelenima, CDU se oslanja na savez sa socijaldemokratama.

Međutim, navodi DW, političari CDU su upozorili SPD na prekomerne zahteve u predstojećim pregovorima, koji bi mogli početi nakon sastanka koji je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer u četvrtak zakazao sa liderima CDU Angelom Merkel, CSU Horstom Zehoferom i SPD Martinom Šulcom.

Ove sedmice predsednik Frank Valter Štajnmajer planira da razgovora i sa liderima svih poslaničkih klubova u Bundestagu.  

Zamenik poslaničkog kluba SPD Karl Lauterbah procenio je da su šanse za novo izdanje velike koalicije "50:50, nikako više". 

SPD će sa sesti za pregovarački sto sa Unijom rekao je on.

"Ali to ne znači automatski da će SPD učestvovati u vladi. Ako CDU i CSU ne udovolje zahtevima SPD, biće novih izbora", rekao je Lauterbah za "Pasauer noje prese", prenosi DW.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Kome je osnivač Ikea ostavio svoje bogatstvo?

Osnivač kompanije Ikea Ingvar Kamprad preminuo je 27. januara. Iza sebe je ostavio najvećeg svetskog proizvođača nameštaja, tri sina i poprilično bogatstva. A možda vas zanima i ko će sve to nasle...

22.03.2018. 12:20 B92 Detaljnije