Austrijska opozicija kritikuje Hajnc-Kristijana Štrahea da podriva mir na Zapadnom Balkanu

12.02.2018. 12:08 Tanjug 0
Hajnc Kristijan Štrahe, austrijski vicekancelar i lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe, austrijski vicekancelar i lider FPO

Austrijski vicekancelar i lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe, koji boravi u poseti Srbiji, našao se na meti kritike opozicije.

Opozicija mu prebacuje da prodriva mir na Zapadnom Balkanu.

"Vicekancelar Štrahe u konfliktu između Srbije i Kosova odbacuje evropski koncenzus", kritikovao je portparol Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) za evropska pitanja Jerg Lajhtfrid.

Bivši ministar saobraćaja je podvukao da Evropska unija smatra da Srbija i Kosovo treba da nađu rešenje putem dogovora.

"EU podržava dijalog Srbije i Kosova sa ciljem normalizacije političkih odnosa. Zbog toga je Evropska komisija početkom januara Srbiji dala pristupnu perspektivu za 2025. Jasno je u tome da je neophodno postići rešenje, kao po pitanju demarkacije, pre pristupanja EU", poručio je Lajhtfrid.

Prema njegovim rečima, Štrahe, u intervjuu pred dolazak u Beograd, u ovaj konflikt neodgovorno doliva ulje u vatru i očigledno je zaboravio da je član austrijske vlade.

I portparol Neos-a za evropska pitanja Kladija Gamon rekla je da Štrahe i njegova stranka ne odustaju od potpirivanja vatre na Balkanu.

"To što Štrahe kao vicekancelar dovodi u pitanje stav Republike Austrije i podriva dogovor Beograda i Prištine je potpuno neprihvatljivo i samo potpiruje konflikt među ova dva suseda", naglasila je ona u saopštenju.

Ovo je, prema njenim rečima, drugi put da FPO, nakon posete šefa poslaničkog kluba te stranke Johana Gudenusa Republici Srpskoj, kreira ovakvu aferu.

"Začuđujuće je što kancelar kao bivši ministar inostranih poslova toleriše tako nešto kod svog koalicionog partnera", naglasila je Gamon.

Ona je istakla da je posebno iritira što se to dešava odmah nakon što je EU predstavila svoju strategiju za Zapadni Balkan.

"Evropska komisija je jasno stavila do znanja da Srbija mora pronaći rešenje sa svojim susedom Kosovom pre nego što može posati članica EU. Ovim potpirivanjem Strahe otežava takav dogovor. On bi kao vicekancelar trebalo konačno da prestane sa svojim potpaljivanjima na Balkanu", dodala je Gamon.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prec odlazak u Hrvatsku, sastao se jutros sa Hajnc-Kristijanom Štraheom, potpredsednikom austrijske vlade.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cena nafte raste neverovatnom brzinom

Cena fjučersa severnomorske nafte "brent" za isporuku u junu skočila je za 1,0 odsto na 74,23 dolara za barel u trgovanju na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa . Poslednji put kada je "brent" dos...

19.04.2018. 13:46 Tanjug Detaljnije

Dolarski indeks trgovao na 89,49 poena

Američki dolar je zadržao dobitke nakon uspona sa tronedeljnog minimuma. Jenjavanje bojazni od trgovinskog rata ponovo je podstaklo tražnju za rizičnijom imovinom među investitorima.  Dolarski in...

19.04.2018. 10:07 B92 Detaljnije