Bitkoin pada sve niže, potonuo za 21 procenat

22.12.2017. 09:41 B92 0
Bitkoin pada danas Bitkoin pada danas

Bitkoin je u petak potonuo čak 21 procenat, povećavajući tako gubitak u mesecu u kojem je beležio rast od 40 odsto.

Digitalna valuta pala je na najniži nivo od 12.191 dolara, dok je u jednom momentu u Hong Kongu pao na čak 12.601 dolara. Bitkoin, koji vredi 38 odsto manje nego na vrhuncu cene od 19.511 dolara i dalje je u plusu više od 1.100 procenata ove godine.

Ovo što se događa je sudar sa realnošću, kaže Stephen Innes, šef trgovanja za Azijsko-pacifiški region u kompaniji Oanda."U srcu bitkoin pomame bila je pregrejana potražnja za kovanicama ograničene količine koji je sada doveo do nesofisticiranih investitora koji drže torbu na vrhu". 

Pad bitkoina dolazi zbog zabrinutosti da bitkoin keš postaje sve jači konkurent poznatoj kriptovaluti. Bitkoin keš, koji se pojavio ranije ove godine kao posledica razlaza frakcija po pitanju predložene nadogradnje softvera, dodata je u ponudu Coinbase Inc. ove nedelje. 

Ono što je evidentno je da manija za svime što je u vezi sa kriptovalutama raste. 

Tako su akcije kompanije Long Island Iced Tea skočile su neverovatnih 500 odsto pošto se kompanija rebrendirala u Long Blockchain. 

Guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda izjavio je u četvrtak da bitkoin ne funkcioniše kao klasično sredstvo plaćanja i da se koristi za špekulacije. 

Banke osećaju priliku. Goldman Sachs Group Inc. postavlja tržište za trgovanje u digitalnim valutama kao što je bitkoin, navode poznavaoci strategije. Banka ima za cilj da posao pokrene do kraja juna, ako ne i ranije, navelo je dvoje ljudi upoznato sa planom.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Kome je osnivač Ikea ostavio svoje bogatstvo?

Osnivač kompanije Ikea Ingvar Kamprad preminuo je 27. januara. Iza sebe je ostavio najvećeg svetskog proizvođača nameštaja, tri sina i poprilično bogatstva. A možda vas zanima i ko će sve to nasle...

22.03.2018. 12:20 B92 Detaljnije