Bivši direktor FBI specijalni tužilac u istrazi o povezanosti Rusije i Donalda Trampa

18.05.2017. 11:13 Beta 0
Robert Miler sa bivšim predsednik SAD Džordžom Bušom Robert Miler sa bivšim predsednik SAD Džordžom Bušom

Ministarstvo pravde u SAD imenovalo je bivšeg direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Roberta Milera za specijalnog tužioca u nadgledanju istrage o navodnoj povezanosti Rusije i predsedničke kampanje Donalda Trampa.

Miler je dobio ovlašćenja da procesuira bilo kakav zločin na koji naiđe u istrazi, navodi agencija AP.

Njegovo imenovanje usledilo je u trenutku sve glasnijih poziva demokrata da se neko izvan Ministarstva pravde uključi u istragu o povezanosti Rusije i američkog predsednika. Republikanci su dugo ignorisali zahteve demokrata za nezavisnim savetnikom u istrazi.

Odluka je pokrenula pitanje potencijalne političke štete za Donalda Trampa, navodi američka agencija i dodaje da je predsednik SAD pokušao da odbaci slučaj kao prevaru i lov na veštice.

Tramp je u pisanoj izjavi ponovo naveo da nema nikakve veze između njegove kampanje i Rusije.

"Temeljna istraga će utvrditi ono što već znamo, da nije bilo tajnih dogovora između moje kampanje i bilo kog stranog lica. Radujem se što će se ovo pitanje brzo završiti", kazao je on.

Miler je imenovan na mesto direktora FBI-ja 2001. godine, a penzionisao se 2013. godine, nakon čega ga je na tom mestu nasledio Džejms Komi.

Tramp je prošle nedelje smenio direktora FBI Komija, koji vodi istragu o njegovim vezama s Rusijom. On je tražio od Komija da obustavi istragu protiv njegovog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina zbog nedozvoljenih kontakata s ruskim zvaničnicima.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Nezaposlenost u Rusiji sve više raste

Broj nezaposlenih lica u Rusiji je u oktobru dostigao 3,86 miliona ili 5,1 odsto od ukupnog radno aktivnog stanovništva. Radi poređenja, u septembru 2017. godine je broj nezaposlenih iznosio 3,82 ...

21.11.2017. 12:26 Tanjug Detaljnije