Bivši direktor FBI specijalni tužilac u istrazi o povezanosti Rusije i Donalda Trampa

18.05.2017. 11:13 Beta 0
Robert Miler sa bivšim predsednik SAD Džordžom Bušom Robert Miler sa bivšim predsednik SAD Džordžom Bušom

Ministarstvo pravde u SAD imenovalo je bivšeg direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Roberta Milera za specijalnog tužioca u nadgledanju istrage o navodnoj povezanosti Rusije i predsedničke kampanje Donalda Trampa.

Miler je dobio ovlašćenja da procesuira bilo kakav zločin na koji naiđe u istrazi, navodi agencija AP.

Njegovo imenovanje usledilo je u trenutku sve glasnijih poziva demokrata da se neko izvan Ministarstva pravde uključi u istragu o povezanosti Rusije i američkog predsednika. Republikanci su dugo ignorisali zahteve demokrata za nezavisnim savetnikom u istrazi.

Odluka je pokrenula pitanje potencijalne političke štete za Donalda Trampa, navodi američka agencija i dodaje da je predsednik SAD pokušao da odbaci slučaj kao prevaru i lov na veštice.

Tramp je u pisanoj izjavi ponovo naveo da nema nikakve veze između njegove kampanje i Rusije.

"Temeljna istraga će utvrditi ono što već znamo, da nije bilo tajnih dogovora između moje kampanje i bilo kog stranog lica. Radujem se što će se ovo pitanje brzo završiti", kazao je on.

Miler je imenovan na mesto direktora FBI-ja 2001. godine, a penzionisao se 2013. godine, nakon čega ga je na tom mestu nasledio Džejms Komi.

Tramp je prošle nedelje smenio direktora FBI Komija, koji vodi istragu o njegovim vezama s Rusijom. On je tražio od Komija da obustavi istragu protiv njegovog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina zbog nedozvoljenih kontakata s ruskim zvaničnicima.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Akcije Tviter-a pale za više od deset odsto

Akcije društvene mreže Tviter su pale za više od deset odsto, nakon što je ta platforma razočarala investitore stagnacijom broja aktivnih mesečnih korisnika. Tviter je u tri meseca zaključno sa 30...

27.07.2017. 16:29 Tanjug Detaljnije