Britanija odbila da izda vize hiljadama naučnika, lekara, inženjera

16.05.2018. 14:46 0
London Foto:Flickr London Foto:Flickr

Britanija je odbila da izda vize hiljadama naučnika, lekara, inženjera i ostalih kvalifikovanih radnika izvan EU, piše Livning standard.

Kampanja za nauku i inženjering (CaSE) dobila je podatke od Ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa propisima o slobodnim informacijama. Prema ovim podacima, više od 6.000 zahteva za vize Tajer 2 za kvalifikovane radnike izvan EU odbačeno je od decembra do marta.

Među njima je 1.518 zahteva u vezi sa doktoratima, 1.226 za IT i ostale tehnologije, 392 za inženjering, 361 za zdravstvene profesionalnce i 197 za prosvetne radnike. Posledice odbijanja viza osećaju i drugi sektori privrede, jer ne mogu da ispune mesečne kvote u odnosu na potrebe poslovanja.

Među odbijenim vizama je 405 za pozicije računovođa, 351 za poslovne konsultante i biznis analitičare, 139 za finansijske i investicione analitičare i savetnike, 105 za upravljanje poslovnim i finansijskim projektima, 529 za programere i razvoj softvera, 270 za IT analitičare, arhitekte i sistem dizajnere i 340 za menadžere prodaje i poslovnog razvoja.

Izvršni direktor CaSe-a Sara Mejn rekla je da su kompanije i javne službe blokirane zbog nemogućnosti regrutovanja ljudi koji su im potrebni.

"Ivning standard" je početkom mjeseca objavio da je premijer Tereza Mej odbacila zahtjev ministara u Vladi da se propisi ublaže.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Vladimir Putin: Želimo više MMF-a

MMF igra važnu ulogu u očuvanju globalne finansijske stabilnosti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa direktorkom MMF Kristin Lagard. Putin je u Streljni, svojoj peterburško...

25.05.2018. 09:43 B92 Detaljnije