Britanski trgovinski lanac prodavaće robu kojoj je istekao rok trajanja

04.12.2017. 11:21 B92 0
Cena će biti dest penija Cena će biti dest penija

Trgovinski lanac East of England Co-op postaće prvi veliki trgovac koji će prodavati robu kojoj je istekao rok trajanja.

Lanac koji ima 125 prodajnih mesta na istoku Engleske prodavaće sušenu hranu i konzervirane proizvode za svega 10 penija u pokušaju da se smanji bacanje hrane.

Savetodavno telo za otpad i reciklažu ocenilo je da je taj potez usklađen sa standardima sigurnosti hrane. 

Velika Britanija baca 7,3 miliona tona hrane svake godine, pokazuju podaci Agencije za bezbednost hrane. 

U ponudi trgovina naći će se proizvodi poput testenine, čipsa i pirinča kojima je istekao preporučeni rok upotrebe i to po ceni od 10 penija. 

Prošle nedelje, nacionalna agencija za otpad Vrap, koju je podržala vlada, pokrenula je novu inicijativu koja će pomoći da se spreči bacanje hrane. 

Međutim, ponuda neće obuhvatati kvarljive proizvode posle isteka datum "upotrebe", koji ukazuje na to da li je proizvod bezbedan za jelo. 

Akcija se sprovodi u 14 prodavnica u probnom tromesečnom period.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cena nafte raste neverovatnom brzinom

Cena fjučersa severnomorske nafte "brent" za isporuku u junu skočila je za 1,0 odsto na 74,23 dolara za barel u trgovanju na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa . Poslednji put kada je "brent" dos...

19.04.2018. 13:46 Tanjug Detaljnije

Dolarski indeks trgovao na 89,49 poena

Američki dolar je zadržao dobitke nakon uspona sa tronedeljnog minimuma. Jenjavanje bojazni od trgovinskog rata ponovo je podstaklo tražnju za rizičnijom imovinom među investitorima.  Dolarski in...

19.04.2018. 10:07 B92 Detaljnije