Džejms Komi: Ne treba isključiti mogućnost da Rusija ima kompromitujuće informacije o Trampu

16.04.2018. 09:22 Beta 0
Džejms Komi Foto:N1 Džejms Komi Foto:N1

Bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi izjavio je da postoji mogućnost da Rusija poseduje kompromitujuće informacije o američkom predsedniku Donaldu Trampu i da verovatno postoje dokazi o njegovom "ometanju pravosuđa", prenela je agencija AP.

Komi je u intervjuu američkoj televizijskoj mreži ABC rekao da je "zapanjujuće" pomisliti da Rusija ima kompromitujuće informacije o Trampu, ali da tu mogućnost ne treba isključiti. 

Prema njegovima rečima, verovatno je da je Tramp ometao pravosuđe u svojim predsedničkim postupcima. 

Komi je rekao da američki predsednik "moralno nepodoban" da vodi SAD insistirajući da je Tramp "lažov". 

"Ne verujem u priče da je mentalno nesposoban ili da je u prvoj fazi demencije. Mislim da nije mentalno, već moralno nepodoban da bude predsednik. Naš predsednik treba da bude oličenje poštovanja i da se vodi vrednostima koje su u srcu naše zemlje. Jedna od tih vrednosti je istina a to predsednik nije sposoban da poštuje", rekao je Komi u dugom intervjuu američkoj televiziji. 

Bivši šef FBI sutra treba da izda knjgu "A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership" (Velika lojalnost: Istina, laži i vođstvo) u kojoj opisuje 20 godina karijere za vreme predsednika Džordža Buša mlađeg i rada u FBI-u od 2013. do 2017. godine. 

Komi u knjizi, čiji su delovi procurili u javnost, piše da je Tramp "okoreli lažov" koji ljude oko sebe podređuje lojalnosti kao "vođa mafije". 

Prema njegovim rečima, Tramp je "nepošten predsednik, odvojen od stvarnosti i institucionalnih vrednosti" koji vlada "vođen egom" i lojalnošću koju zahteva da mu bude iskazana. 

Tramp je Komija smenio u maju prošle godine zbog istrage FBI-a o mogućoj predizbornoj saradnji Trampovih saradnika s Rusijom 2016. godine. 

Komi je ranije u Senatu Kongresa SAD već pominjao pritiske Bele kuće i da je Tramp zahtevao njegovu lojalnost i zatražio da odustane od istrage protiv generala Majkla Flina, tadašnjeg savetnika za državnu bezbednost koji je bio primoran na ostavku.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti