Da li će se u Nemačkoj konačno formirati vladajuća koalicija?

17.11.2017. 14:38 0
Angela Merkel, nemačka kancelarka Angela Merkel, nemačka kancelarka

Da li će u Berlinu napokon stvari da se pokrenu sa mrtve tačke i da bude učinjen neki jasan korak u pravcu formiranja vladajuće koalicije? Prvi pregovori na nivou rukovodstava stranaka nisu doneli boljitak, piše Dojče vele (DW).

Protekla noć je trebalo da bude noć odluke – ali, CSU i Zeleni su se žestoko sukobili oko teme spajanja porodica azilanata. Nije bilo kompromisa, osim što su učesnici sastanka bili složni u oceni da preliminarne pregovore CDU/CSU, FDP i Liberala treba nastaviti. 

"Neće biti lako", rekao je bavarski premijer Horst Zehofer.

Tako se pregovori nastavljaju još uvek kao preliminarni iako u njima sada učestvuju najviši predstavnici dotičnih stranaka, među njima i demohrišćanska kancelarka Angela Merkel. Ona je apelovala na sve učesnike u razgovoru da ulože sve napore kako bi dogovor bio postignut. No, mnogo je nerešenih pitanja i smatra se da će pregovori da se otegnu preko čitavog vikenda.

Narodu uskoro treba nešto reći

Neki učesnici pregovora su ogorčeni i skeptični, neki su spremni da tek sada navale na rešavanje važnih problema. Volfgang Kubiki, potpredsednik Liberala (FDP), nije krio svoje razočaranje izjavivši za televiziju ARD: 

"U spornim pitanjima migracije, borbe protiv klimatskih promena, finansijske politike i unutrašnje bezbednosti, stavovi su toliko međusobno udaljeni da mi trenutno nedostaje mašta kojom bi mogao da predvidim kako ćemo oko toga da se složimo za kratko vreme".

Na suprotnom kraju skale raspoloženja nalazi se šef kancelarskog ureda Peter Altmajer (CDU) koji je izjavio: 

"Smatram da su problemi rešivi. Ako želimo da se usaglasimo, to će nam i uspeti". 

Doduše, on je priznao da je svestan da bi narodu uskoro trebalo reći hoće li koalicija biti formirana ili neće.

Ako ne uspe, biće novih izbora

Jedno od najtežih pitanja tiče se regulisanja imigracije. Demohrišćani su nedavno odlučili da orijentacioni broj primljenih izbeglica godišnje bude 200.000 ljudi.

Zeleni traže da se azilantima u Nemačkoj omogući da im se pridruže i članovi porodice koji su ostali u otadžbini, no, to bi daleko prevazišlo broj od 200.000 imigranata godišnje. Zbog toga se Demohrišćani protive inicijativi Zelenih, posebno bavarska CSU koja zajedno sa CDU čini demohrišćanski blok. Zeleni se zato uzdaju u CDU kao "mekše" krilo tog bloka – ali naravno ni tu je sve samo ne sigurno da će neki dogovor biti postignut.

Za reč se javila i opozicija; šefica poslaničkog kluba SPD Andrea Nales je upozorila na opasnost od stvaranja koalicije nepoverenja. Ona je rekla da je SPD i dalje za formiranje koalicije Jamajka, kao i da, u slučaju da koalicioni pregovori ne uspeju, Socijaldemokrate nikako neće biti na raspolaganju za alternativu u vidu velike koalicije (koja je još formalno na vlasti), već da će moraju da budu održani novi izbori.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Kome je osnivač Ikea ostavio svoje bogatstvo?

Osnivač kompanije Ikea Ingvar Kamprad preminuo je 27. januara. Iza sebe je ostavio najvećeg svetskog proizvođača nameštaja, tri sina i poprilično bogatstva. A možda vas zanima i ko će sve to nasle...

22.03.2018. 12:20 B92 Detaljnije