Direktor Fijata: Moraćemo da se prilagodimo Trampovoj taktici

10.01.2017. 09:46 Beta 1
Ovo je nova teritorija za većinu nas, kaže Markione Ovo je nova teritorija za većinu nas, kaže Markione

Direktor "Fijat Krajsler automobila" Serđo Markione kaže da će auto-industrija morati da se prilagodi taktici budućeg američkog predsednika Donalda Trampa.

"Ovo je nova teritorija za većinu nas. Niko od nas ranije nije imao predsednika koji tvituje", rekao je Markione na okruglom stolu s novinarima tokom godišnjeg Sajma automobila u Detroitu, u američkoj državi Mičigen.

Markione je rekao da je odluka kompanije na čijem je čelu da će investirati milijardu dolara u dva automobilska pogona u SAD za proizvodnju tri nova modela vozila "Džip" (Jeep) čime će se otvoriti 2.000 novih radnih mesta, pripremana već neko vreme i da to nije odlučeno pod uticajem Trampa. 

Ipak Tramp je u tviter poruci pozdravio najave Fijat Krajslera i Ford Motorsa na početku Sajma automobila u Detroitu da će proširiti svoje fabrike u SAD i zaposliti američke radnike. Tramp je napisao: "Konačno se dešava" i zahvalio Fordu i Fijat Krajsleru što će investirati u SAD. 

Tramp je ranije kritikovao strategiju automobilske industrije da proizvodi vozila u Meksiku i uvozi ih u SAD. On je zapretio uvođenjem carine od 35 odsto i rekao da vozila treba da se prave u SAD, da na njima rade američki radnici. 

Markione je rekao da Fijat Krajsler traži partnera za mala vozila, dok bi se kompanija usredsredila na proizvodnju većih vozila kao što su modeli "Džip". Markione je rekao da mu je potrebno više informacija o carini pre no što nađe partnera. "Potrebna mi je jasnoća, mislim da je svima nama potrebna jasnoća", rekao je Markione. 

Ford je prošle nedelje odustao od plana izgradnje fabrike malih automobila za 1,6 milijardi dolara u Meksiku i saopštio da će 700 miliona dolara uložiti u proširenje pogona u Mičigenu za izgradnju novih električnih vozila i vozila bez vozača. 

Direktori Dženeral Motorsa i Folksvagena rekli su na sajmu da ne planiraju da promene programe proizvodnje uprkos Trampovoj pretnji uvođenjem carine.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Небојша 11.01.2017. 18:55:47

    Памета, овај Трамп, иако многи не мисле тако. Америка на првом месту! ускликну је током кампање за преседничке изборе! Ако, се сетимо Млађана Динкића и његове партије и он је у току предизборних кампања кликтао Србија на првом месту! А када је дошао на власт, Србија му је била обична крава музара! Трамп је другачији, видело се то и по Фiјату и Форду. Ко хоће да га Америчка држава помогне има да ради у Аmерици и за Америку а не као у Србији да ради за неке коji плате више у подмићивању домаћих политичара. Трампа не можете да подмите, он већ има и много више од оних који би и покушаlи да га подмите.

Ostale vesti

Nuklearka Krško u Sloveniji ponovo radi

Nuklearna elektrana Krško čiji je rad u petak zaustavljen, danas ponovno uključena u elektroenergetski sistem i postepeno povećava svoje radno opterećenje, saopštila je njena uprava. Centrala je s...

23.04.2017. 08:17 Beta Detaljnije

MMF traži hitan sporazum o pomoći Grčkoj

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je da treba hitno postići sporazum o učešću te organizacije u planu pomoći Grčkoj i ponovio zahtev da Atina treba da obeća da će sprovesti reforme, da će se ...

22.04.2017. 09:05 Beta Detaljnije