Dojče vele: U Francuskoj kriza butera, mlekare ga proizvode manje nego ikad

30.11.2017. 10:34 DW 0
Kroasani će uskoro morati da se pravi s manje butera ako se kriza ne reši Kroasani će uskoro morati da se pravi s manje butera ako se kriza ne reši

Francuzi su svetski rekorderi po korišćenju butera – godišnje jedan Francuz potroši 8 kilograma, prenosi Dojče vele (DW).

Ali ta namirnica danas košta dva puta više nego pre godinu dana. Zbog toga su police u francuskim supermarketima – prazne.

Francuski kroasani ne bi bili ni približno tako ukusni kada se u njihovoj pripremi ne bi koristilo tako mnogo butera. Ali trenutno je do te namirnice veoma teško doći. Dominik Eri, pekar iz okoline Pariza, kaže da u poslednjih više od 30 godina nikada nije imao većih problema prilikom nabavke.

"Kad danas od mojih dobavljača naručim 100 kilograma, dobijem na kraju – pod uslovom da imam sreće – polovinu. I pritom za njega plaćam dva puta više nego ranije, oko osam evra po paketu, umesto četiri kao ranije. Svet je poludeo. Donedavno su svi pričali da svega ima previše, a sad odjednom imamo krizu butera.

Nestašica maslaca 

Ono što je za tog pekara teško, za francuske potrošače trenutno je gotovo nemoguće. U supermarketima nema butera. Mlekare ga proizvode manje nego ranije i on se većinom izvozi. Proizvođači tako postižu vrlo visoke cene, jer je potražnja osetno porasla u zemljama kao što su Kina ili Japan. Međunarodni kurs cene butera za samo godinu dana se udvostručio. 

U Francuskoj međutim supermarketi dogovaraju fiksnu, godišnju cenu. Za seljake je to delimično zastareo sistem, kaže poljoprivrednik Floran Renodije. 

"Naravno da mi u ovim okolnostima prodajemo buter na svetskim tržištima. Da supermarketi plaćaju našim mlekarama odgovarajuću cenu, onda ne bi bilo krize butera."

Renodije dodaje i da bi francuski potrošači trebalo da budu spremni da izdvoje nešto više novca: 

"Francuzi od nas očekuju sve više i više. Žele održivu poljoprivredu, pitaju šta jedu naše krave, da li se šetaju po livadama i da li poštujemo ekološke propise. Ali sva ta pravila znače i porast troškova. Potrošači bi trebalo da budu spremni da učestvuju u njihovom pokrivanju." 

Fiksne cene – da ili ne? 

Ali predstavnici supermarketa kažu da su u ovoj godini već vanredno platili mlekarama dodatak od 30 odsto. I da fiksne cene butera itekako imaju smisla. 

"Cene na svetskim tržištima mogu veoma da osciliraju, računamo s tim da će uskoro opet da padnu. A naše fiksne cene poljoprivrednicima nude sigurnost u planiranju troškova i prihoda. To obezbeđuje opstanak naše poljoprivrede", tvrdi Ige Bele iz Udruženja veletrgovaca (FCD). 

Sudeći po navodima predstavnika supermarketa, situacija na tržištu upravo se smiruje. Ali pariski pekar Dominik Eri ipak igra na sigurno: 

"Za Božić se sve vrti oko butera. Treba mi za tradicionalne kolače, za moje namaze i tako dalje. Već sada pravim rezerve kako bih bio siguran da mi buter neće nestati za praznike." 

Eri je već morao da poveća cene, božićne poslastice će ove godine biti skuplje nego prošle. Ali mušterije su i do sada bile spremne da za njih plate više, jer, na kraju krajeva, dobri kroasani i torte sastavni su deo francuskog stila života.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cena nafte raste neverovatnom brzinom

Cena fjučersa severnomorske nafte "brent" za isporuku u junu skočila je za 1,0 odsto na 74,23 dolara za barel u trgovanju na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa . Poslednji put kada je "brent" dos...

19.04.2018. 13:46 Tanjug Detaljnije

Dolarski indeks trgovao na 89,49 poena

Američki dolar je zadržao dobitke nakon uspona sa tronedeljnog minimuma. Jenjavanje bojazni od trgovinskog rata ponovo je podstaklo tražnju za rizičnijom imovinom među investitorima.  Dolarski in...

19.04.2018. 10:07 B92 Detaljnije