Dojče vele: Velika koalicija ili manjinska vlada u Nemačkoj?

23.11.2017. 11:58 DW 0
Angela Merkel nije uspela da formira Vladu odmah Angela Merkel nije uspela da formira Vladu odmah

Sve se glasnije mogu čuti ideje o formiranju manjinske vlade u Nemačkoj. Istovremeno, lider Socijaldemokrata kategorično odbacuje mogućnost ponovnog formiranja tzv. Velike koalicije. Ali ne misle svi u SPD-u tako, prenosi Dojče vele (DW).

Velika koalicija da ili ne, to pitanje zaokuplja nemačke Socijaldemokrate (SPD) nakon propalih pregovora o formiranju takozvane Jamajka-koalicije, Unije (CDU/CSU), Zelenih i Liberala (FDP). Nakon prekida pregovora, lider socijaldemokrata Martin Šulc požurio je da ponovo izrazi jasno protivljenje formiranju novog vladajućeg saveza Unije i SPD-a. Ali zbog tog kategoričnog odbijanja, Šulc nailazi na sve veći pritisak unutar sopstvene stranke.

Kolebanje socijaldemokrata

Sve više jača grupa političara SPD koji smatraju da stranka mora da odustane od kategoričkog "Ne" i da ostavi otvorena vrata i kada se radi o "Velikoj koaliciji". 

Posle propalih Jamajka-pregovora, stranka je pred novom situacijom, napisala je na Fejsbuku poslanica SPD-a u Bundestagu i bivša ministarka zdravlja Ula Šmit. 

"Zato SPD ne bi trebalo da zatvori mogućnost razgovora", navela je. 

SPD nema razloga da strahuje od Velike koalicije, ocenila je Šmitova. 

"Za socijaldemokrate bi bolje bilo da se kroz razgovor razmotre sve moguće opcije i da se vide šta najbolje možemo da postignemo za naše glasače. Sa druge strane, nove izbore ne bi bilo lako objasniti građanima i uspeh SPD na njima se ne podrazumeva".

Ahim Post, šef najuticajnije poslaničke grupe socijaldemokrata u Bundestagu – one koja dolazi iz pokrajine Severna Rajna Vestfalija, za magazin Špigel je izjavio: 

"Stranke i poslaničke grupe su obavezne da u teška vremena dobro promisle o svakom svom koraku".

Za razgovore sa Unijom naročito snažno se zalažu konzervativci iz redova Socijaldemokrata. Takozvani Zehajmer krug koji okuplja desno stranačko krilo, od šefa stranke Šulca traži da preispita kurs koji vodi ka novim izborima.

Ne-tabor ne odstupa

Ostali političari u stranci i dalje se protive Velikoj koaliciji. 

Potpredsednik stranke Torsten Šefer-Gimbel za televiziju ZDF je izjavio: 

"Trenutno ne vidimo osnova za ’Veliku koaliciju’". 

Šefer-Gimbel smatra da su sadržajne razlike između SPD-a i Unije danas veće nego što su između Jamajka-stranaka. Kako bi se izbegli novi izbori i on podržava ideju od formiranju manjinske vlade. Za manjinsku vladu ili nove izbore već se ranije založila i šefica poslaničke grupe Socijaldemokrata Andrea Nales.

Premijerka savezne pokrajine Rajna-Palatinat Malu Drejer, pokušala je da odbrani Socijaldemokrate od pritiska. 

"Nije SPD taj koji je Nemačku doveo u ovu tešku situaciju", ocenila je Drejerova za listove medijske grupe Funke, a povodom propalih pregovora o Jamajka-koaliciji.

Šulc traži umerenije tonove

Dan nakon sastanka s nemačkim predsednikom Frankom-Valterom Štajnmajerom, šef SPD-a Martin Šulc, očigledno se trudi da smiri duhove u stranci. 

"U ovoj složenoj situaciji, za SPD je važniji interes zemlje od stranačkih interesa", izjavio je za novinsku agenciju dpa i dodao:

"SPD je u potpunosti svestan svoje odgovornosti u ovoj teškoj situaciji. Uveren sam da ćemo narednih dana i nedelja pronaći dobro rešenje za našu zemlju," Šulc je istakao da je dobro što je predsednik pokrenuo inicijativu. 

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Dolar je oslabio za 0,1 procenat

Dolar je oslabio za 0,1 procenat u odnosu na korpu valuta, na 89,710 poena. Međutim, i dalje je iznad jednomesečnog minimuma od 89,396 poena koji je zabeležen na početku trgovanja u Londonu, nakon...

23.03.2018. 11:24 B92 Detaljnije