Evropska centralna banka zaradila 7,8 milijardi evra od kamata na grčke obveznice

12.10.2017. 10:29 Tanjug 0
Mario Dragi, predsednik ECB-a Mario Dragi, predsednik ECB-a

Evropska centralna banka zaradila je od 2012. do 2016. godine 7,8 milijardi evra od kamata na grčke obveznice koje je kupila kako bi podržala grčku ekonomiju.

Predsednik ECB-a Mario Dragi je, otkrivajući iznos u pisanom odgovoru jednom grčkom poslaniku Evropskog parlamenta, naveo da su obveznice preuzete u okviru ECB-ovog Programa kupovine obveznica (SMP), kao i da je ostvarena zarada raspodeljena centralnim bankama u 19-članoj evrozoni, piše Fajnenšel tajms. 

Program SMP pokrenut je početkom dužničke krize evrozone 2010. godine kako bi se ublažili tržišni pritisci na troškove zaduživanja zemalja članica, i prethodio je ambicioznijem programu kupovine obveznica, poznatijem kao kvantitativno labavljenje (QE), koji je ECB lansirala 2015. godine. 

Grčka nema pristup QE, jer je još uvek u trećem paketu pomoći EU koji traje do avgusta naredne godine.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cene nafte su u porastu

Indeksi na evropskim berzama su u blagom padu dok su na azijskim ostvareni dobici posle prošlonedeljnog rasta na Vol stritu. Solidne zarade korporacija i drugi pozitivni pokazatelji smanjili su ne...

19.02.2018. 14:14 Beta Detaljnije

Kalašnjikov postao privatna kompanija

Ruski proizvođač oružja Kalašnjikov od sada je većinski u rukama privatnih investitora, saopštila je ta kompanija, javila je agencija AFP. Državna firma Rostek (Rostec) saopštila je da je smanjila...

16.02.2018. 09:09 Detaljnije