Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom predlaže da se sat ne pomera

08.02.2018. 16:00 N1 Zagreb 0
Pomeranje sata izaziva zdravstvene tegobe Pomeranje sata izaziva zdravstvene tegobe

Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom predlaže odustajanje od pomeranja sata.

Evropska poverenica za saobraćaj Violeta Bulc, koja je u ime Komisije učestvovala u raspravi, poručila je da bi dopuštanje državama članicama da slobodno odluče da primene nekoordinisane promene računanja vremena bilo - štetno za jedinstveno tržište Unije. Zbog toga je, poručila je, protiv rezolucije.

O ovoj temi Evropski parlament je glasao na predlog građanskih inicijativa koje su, kako su navele, zabrinute zbog zdravstvenih efekata  promene vremena dva puta godišnje.

Zagovornici ukidanja ističu kako, osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, pomeranje kazaljki na satu dovodi do većeg broja saobraćajnih nesreća, "više poremećaja" u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mestu.

Pored toga, zagovornici ukidanja ističu kako je pomeranje sata uvedeno u cilju uštede energije, međutim taj cilj, prema njihovom mišljenju, nikad nije ispunjen.

Komisija i Bulc odbacili su tezu da pomeranje sata negativno utiče na zdravlje ljudi. Bulc je navela kako nije jasno kako bi zdravlje bilo bolje da se konstantno ostane na letnjem ili zimskom računanju vremena.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cene nafte su u porastu

Indeksi na evropskim berzama su u blagom padu dok su na azijskim ostvareni dobici posle prošlonedeljnog rasta na Vol stritu. Solidne zarade korporacija i drugi pozitivni pokazatelji smanjili su ne...

19.02.2018. 14:14 Beta Detaljnije

Kalašnjikov postao privatna kompanija

Ruski proizvođač oružja Kalašnjikov od sada je većinski u rukama privatnih investitora, saopštila je ta kompanija, javila je agencija AFP. Državna firma Rostek (Rostec) saopštila je da je smanjila...

16.02.2018. 09:09 Detaljnije