Fejsbuk će koristiti veštačku inteligenciju da bi sprečio samoubistva svojih korisnika

28.11.2017. 12:18 Beta 0
Prema Fejsbuk statusima može se primetiti da li je neko suicidalan Prema Fejsbuk statusima može se primetiti da li je neko suicidalan

Kompanija Fejsbuk će ubuduće koristiti i veštačku inteligenciju kako bi otkrila da li neko od korisnika te društvene mreže namerava da izvrši samoubistvo.

Fejsbuk je i do sada imao mehanizme za obeležavanje objava (postova) korisnika koji razmišljaju da naude sebi, a novi alat ima za cilj da pronadje takve objave pre nego što ih bilo ko prijavi.

Sistem će skenirati objave i video klipove koji se uživo emituju na Fejsbuku tehnikom "prepoznavanja obrazaca", a komentari prijatelja kao što je "da li si dobro?" mogu da ukažu na postojanje suicidalnih misli.

Fejsbuk već testira novi sistem u SAD i postepeno ga uvodi i u većini drugih zemalja, ali ne i u Evropskoj uniji, a kompanija ne želi da kaže zbog čega.

Kompanija koristi veštačku inteligenciju i da odredi prioritet, odnosno redosled slanja obeleženih, prijavljenih objava ljudima moderatorima, kako bi oni brzo mogli da obaveste lokalne vlasti.


Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Kome je osnivač Ikea ostavio svoje bogatstvo?

Osnivač kompanije Ikea Ingvar Kamprad preminuo je 27. januara. Iza sebe je ostavio najvećeg svetskog proizvođača nameštaja, tri sina i poprilično bogatstva. A možda vas zanima i ko će sve to nasle...

22.03.2018. 12:20 B92 Detaljnije