Frankfurtska berza najavila alternativu londonskom tržištu

10.10.2017. 10:06 Hina 0
Frankfurt postaje novi finansijski centar Evrope Frankfurt postaje novi finansijski centar Evrope

Operater frankfurtske berze najavio je formiranje alternativnog tržišta u Evropskoj uniji za pojedine važne finansijske transakcije koje se trenutno obavljaju na londonskom tržištu deonica, nastojeći da Londonu preotme što više poslova nakon Bregzita.

Ispostava nemačke kompanije Eurex udružila je snage sa grupom velikih banaka, uključujući Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank i JP Morgan, sa ciljem izgradnje pozicije u segmentu usluga kliringa finansijskih transakcija.

Najava evropske alternative londonskom tržištu odnosi se na kliring "kamatnih swapova" koje kompanije koriste kako bi se zaštitile od promena u kamatnim stopama, odnosno kako bi njima špekulisale. Kliring spada među krupne zalogaje za koje će se boriti London i evropski finansijski centri paralelno pripremama Btritanije za izlazak iz Evropske unije.

Brisel je u maju objavio da će Londonu nakon Bregzita uskratiti pravo da i dalje bude sedište kompanija koje obavljaju usluge kliringa evro transakcija. Time bi glavni grad Britanije izgubio pristup finansijskim tokovima koji se godišnje mere u hiljadama milijardi.

Nakon što Britanija u martu 2019. godine izađe iz EU, banke sa sedištem u Velikoj Britaniji izgubiće i dozvolu za rad u zemljama EU.

Evropske metropole poput Pariza, Amsterdama i Dablina već su uložile značajne resurse kako bi nagovorile banke da se za Bregzit pripreme uspostavom ispostave baš na njihovom području.

Nemačkom finansijskom centru Frankfurtu zasada polazi za rukom da zaseni glamurozniju evropsku konkurenciju. Očekuje se da bi u tom gradu moglo biti otvoreno i do 10 hiljada novih radnih mesta u bankarskom sektoru, pokazuje istraživanje koje je naručila lobistička grupa Frankfurt Main Finance.

Velike američke i azijske banke već su se odlučile za Frankfurt.

Britanski Sunday Times izvestio je ove nedelje da Goldman Sachs i još četiri banke čitavu godinu dana pre preseljenja troše desetine hiljada evra kako bi za decu svojih zaposlenih rezervisale mesta u frankfurtskim školama s programima na engleskom jeziku.

Iz Goldman Sachsa su prošle nedelje preneli da su u Marienturmu, neboderu u izgradnji, unajmili prostor za oko hiljadu radnika.

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cene nafte su u porastu

Indeksi na evropskim berzama su u blagom padu dok su na azijskim ostvareni dobici posle prošlonedeljnog rasta na Vol stritu. Solidne zarade korporacija i drugi pozitivni pokazatelji smanjili su ne...

19.02.2018. 14:14 Beta Detaljnije

Kalašnjikov postao privatna kompanija

Ruski proizvođač oružja Kalašnjikov od sada je većinski u rukama privatnih investitora, saopštila je ta kompanija, javila je agencija AFP. Državna firma Rostek (Rostec) saopštila je da je smanjila...

16.02.2018. 09:09 Detaljnije