Grčki parlament odobrio nove mere štednje koje će još više osiromašiti narod

19.05.2017. 13:48 Beta, AP 0
Grčka je zbog mera štednje povećala cene u letovalištima Grčka je zbog mera štednje povećala cene u letovalištima

Grčki parlament odobrio je po zahtevu kreditora nove mere štednje, koje će dodatno smanjiti prihode Grka u naredne tri godine.

Zakon je podržalo svih 153 poslanika vladajuće koalicije premijera Aleksisa Ciprasa, dok su svi prisutni opozicioni poslanici glasali protiv. 

Oko 15.000 ljudi protestovalo je ispred parlamenta zbog novih rezova na poziv glavnih sindikata. Desetine mladih su bacali "molotovljeve koktele" na policiju koja je čuvala parlament i koja je odgovorila suzavcem. Policija je saopštila da je jedan čovek uhapšen dok je više privedeno zbog učešća u nasilju. 

Sukobi u Atini su izbili i juče tokom protesta zbog novih mera štednje. 

Nove mere za stezanje kaiša uključuju još jedno smanjenje plata i penzija i povećanje poreza, što je koaliciona vlada prihvatila, da bi od međunarodnih poverilaca dobila novu pozajmicu. 

Grčka zavisi od međunarodne pomoći od 2010. godine. Da bi dobila sredstva morala je da smanji plate, poveća poreze i sprovede reforme za povećanje budžetskih prihoda, ali je produbljena recesija izbrisala četvrtinu privrede, dok je skoro svaki četvrti zaposleni ostao bez posla. 

U sklopu trećeg sporazuma o međunarodnoj pomoći, Grčka mora da sprovede niz temeljnih ekonomskih reformi da bi dobila pozajmice. 

Komentari

  Dodaj komentar
  • Nema komentara

Ostale vesti

Cene nafte su u porastu

Indeksi na evropskim berzama su u blagom padu dok su na azijskim ostvareni dobici posle prošlonedeljnog rasta na Vol stritu. Solidne zarade korporacija i drugi pozitivni pokazatelji smanjili su ne...

19.02.2018. 14:14 Beta Detaljnije

Kalašnjikov postao privatna kompanija

Ruski proizvođač oružja Kalašnjikov od sada je većinski u rukama privatnih investitora, saopštila je ta kompanija, javila je agencija AFP. Državna firma Rostek (Rostec) saopštila je da je smanjila...

16.02.2018. 09:09 Detaljnije